ljusdal

Facklig kritik mot rekrytering av kommunchef

"Det är den här kandidaten vi vill ha"
0:31 min

Facken kritiserar Ljusdals kommunstyrelse för hur rekryteringen av en ny kommunchef gått till. Anledningen är att endast en kandidat kommer att presenteras för facket på måndag vid det möte där de enligt lagen om medbestämmande ska få chansen påverka valet. Ann Eriksson, ordförande för Kommunal i Ljusdal tycker att det är beklagligt de inte får träffa fler av dem som sökt tjänsten.

- Det är beklagligt. Vi kan ju ha en annan syn på det och vi kan ha andra referenser.

Ljusdals kommun har under en tid försökt tillsätta en ny kommunchef. Rekryteringen har gått via ett bemanningsföretag och tre sökande har intervjuats. Den kandidat som kommunstyrelsen bestämt sig för att presentera för facken är Claes Rydberg från Västra Frölunda, som man hoppas kunna anställa från och med april. Ann Eriksson från Kommunal är kritisk till att kommunstyrelsen redan verkar ha bestämt sig, innan facken fått säga sitt.

- Nu blir det ju ett spel för gallerierna. Jag tycker att det är förskräckligt, säger Ann Eriksson.

Claes Rydberg, som alltså kan bli Ljusdals nya kommunchef, har tidigare haft flera chefsbefattningar i Jönköping och Motala kommun. I augusti 2010 fick han jobbet som kulturchef i Västra Götalandsregionen. Två år senare blev Rydberg uppsagd med omedelbar verkan och fick ett avgångsvederlag på 2,8 miljoner kronor. Claes Rydberg själv vill inte ställa upp på en intervju, han säger till P4 Gävleborg att han vill avvakta tills efter mötet med facket på måndag.

- Det beror på att vi inte har något förtroende för hans sätt att leda. Vi tycker inte att det har fungerat med samarbetet både inom Västra Götalandsregionen och med politiken, sade Ann-Sofi Lodin, regionschef i Västra Götalandsregionen till P4 Göteborg i september 2012.

Kommunalråd tillbakavisar fackets kritik
Claes Rydberg har varit helt öppen med sin bakgrund, det säger Ljusdals kommunalråd Roland Bäckman. Han tillbakavisar också fackets kritik om att medbestämmandemötet skulle vara ett spel för gallerierna.

- Vi har sagt att vi vill ha förhandlingar innan vi slutför den här anställningen, precis som det ska vara. Men så här långt har vi varit eniga om att det är den här kandidaten vi vill ha.

Varför kunde inte facket komma in tidigare i processen?

- Det är vårt personalkontor som har hand om de frågorna. Men det är klart att det hade varit önskvärt om det hade fungerat så, säger Roland Bäckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".