Nordanstigs kommun. Foto: Linnéa Ericsson SR Gävleborg
Nordanstig

Nordanstig ställer in fullmäktige - igen

"Det är mycket ovanligt"
1:25 min

Kommunfullmäktiges sammanträde i Nordanstig ställs in för andra månaden i rad. Anledningen är att det kommit in för få ärenden.

– Vi brukar ställa in ett om året, men att det blir två är ovanligt, säger Stig Jonsson, kommunfullmäktiges ordförande i Nordanstig.

Att ställa in två fullmäktigesammanträden på raken är inte så vanligt. Men det var för få ärenden för att det skulle vara värt dom mellan tjugo- och trettiotusen kronorna som det kostar kommunen att sammankalla fullmäktige, tycker ordförande Stig Jonsson.

För få tjänstemän
Men varför det är för få ärenden är svårare att säga, det kan bero på att kommunen har för få tjänstemän, menar Stig Jonsson:

– Man har inte hunnit bereda alla ärenden som ska upp. Den här tiden på året så är det mindre ärenden. Vi har alldeles för lite tjänstemän som kan bereda ärenden, det tar för mycket tid i kommunstyrelsen och nämnderna.

Men två inställda fullmäktigesammanträden på raken borde inte få några konsekvenser för demokratin i Nordanstig, tycker Stig Jonsson:

– Jag tror inte att det får någon större konsekvens, de beslut vi måste fatta de fattar vi ju.

Kan bli extrainsatt sammanträde
Stig Jonsson tycker att Nordanstigs kommun behöver en bättre årsplanering så att antalet ärenden sprids ut över året. Att det blir kommunfullmäktige nästa månad, det är han helt säker på.

– Det är jag säker på, det blir det. Jag vet att vi har många ärenden då. Det är kanske till och med så att vi behöver ett extra sammanträde efter nästa fullmäktige, säger Stig Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".