Vinkraftverk. Foto: Björn Larsson Ask / Scanpix
Jädraås

Vindsnurror skärmar av mobiler

"Det bara försvinner. Man tappar kontakten."
1:34 min

Vindkraftverk kan störa ut mobiltelefonin runt om Jädraås. Ifall kraftverken befinner sig mellan mobiltelefonen och masten kan de förhindra signalerna, enligt antennspecialist Per-Simon Kildal på Chalmers tekniska högskola.

Börje Englin i Ulftorp utanför Jädraås är övertygad om att vindkraftverken förstör hans möjligheter att prata i mobilen. Han minns att mobiltelefonen fungerade bättre förr.

– Förut kunde vi stå inomhus och prata, det kan vi inte göra i dag, säger han

Många lyssnare har hört av sig och berättat om problemen med mobiltäckningen runt Jädraås, där en av norra Europas största vindkraftparker håller på att ta form. De stora vindsnurrorna kan stå i vägen för signalerna till och från mobiltelefonerna, det bekräftar antennspecialisten Per-Simon Kildal på Chalmers.

– När kraftverken kommer mellan mobilen och masten så kan det bli problem. Hade masten stått på samma sida som huset skulle det inte gjort någonting, säger han.

Söder om exempelvis Ulftorp och Ivantjärn breder vindkraftparken ut sig. På andra sidan står en av Telias master berättar Börje Englin. Han är kritisk till hur orter på landsbygden prioriteras bort på grund av ekonomiska skäl.

– Det känns som de offrar vissa familjer och tänker "det är bara några kvar och de tröttnar nog och flyttar de också", säger han.

På Telias nät- och driftavdelning tror de inte att det är vindkraftparken som är problemet, utan att täckningsproblemen beror på att deras master inte är riktade mot Börjes hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".