Vy över Medskog. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Hudiksvall

Ingen handel i Medskog

Ann Berg om beslutet
1:17 min

Medskogsområdet där nya E4:an korsar riksväg 84 blir inget handelsområde. Det har Byggnadsnämnden i Hudiksvall bestämt idag efter flera månaders diskussion och förslag om ändringar.

Det innebär att Medskogsområdet enbart används för kontor, industri och trafikantansluten verksamhet. Byggnadsnämndens ordförande, Folkpartisten Ann Berg, berättar om skälen till att hennes parti valt att säga nej till handel i området. 

– Det är ju detaljhandeln, om det skulle etablera sig en matvaruaffär skulle det kunna utarma centrum och drabba orterna runt om, Forsa, Delsbo och Iggesund. Det är också en eko-kommun och då ska man ta hänsyn till biltrafiken, säger Ann Berg.

Hur stor roll spelade de folkliga protesterna?

– Demokrati är ju till för att man ska lyssna, på båda sidor. Men jag kan inte säga att bara för att vi tagit beslutet att vi inte tillåter ett handelsområde här så har inte alla som tycker man ska tillåta det fel i allting, de kan ha en del bra synpunkter också, säger Ann Berg.

Håller du med de om att Hudiksvall med det här beslutet riskerar att gå miste om tillväxtmöjligheter?

– Nej. Hudiksvall är en fantastisk stad och vi har stora ytor i vår hamn och ut med vattnen. Vi har också spridda handelsområden närmare staden så här finns många möjligheter att etablera handel, säger Ann Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".