Stig Hammarsten, ordförande för styrgruppen miljö och klimat på länsstyrelsen. Foto: Agneta Nilsson/Sveriges Radio Jämtland
Gävle

Ekologiskt kompetenscentrum eventuell lösning för att nå fler miljömål

"Det är ingen önskelista till Stockholm eller Bryssel"
1:06 min

Av de miljömål som satts upp av regeringen till 2020, kommer Gävleborg bara klara av ett fåtal. Därför överväger nu länsstyrelsen att införa ett ekocentrum för att försöka förbättra länets chanser att uppnå fler av regeringens miljömål.

Stig Hammarsten som är ordförande för styrgruppen miljö och klimat på länsstyrelsen berättar vad som är tanken med ett sådant ekocentrum:

– Det skulle bli ett kunskapscentrum där högskola, myndigheter och ideella organisationer kan mötas för att bygga upp kunskaper för att hjälpa enskilda konsumenter och offentliga upphandlingar, säger han.

Gävleborg kommer bara uppnå ett fåtal av de miljömål som regeringen satt upp för 2020 och med anledning av detta har Länsstyrelsen och skogsstyrelsen begärt in förslag på åtgärder för att förbättra miljöarbetet. Alla åtgärder kommer att kunna genomföras på länsnivå säger Stig Hammarsten.

– Det är ingen önskelista till Stockholm eller Bryssel utan det är åtgärder som vi kan besluta själva om, säger han.

Totalt har det kommit in runt 70 förslag enligt Stig Hammarsten och nu ska Länsstyrelsen gå igenom förslagen innan de skickas på remiss. Men förslaget om ekocentrumet verkar bli en realitet.

– Den idén diskuteras redan kopplat till klimat- och energifrågan, så ett sådant kompetenscentrum är på gång, säger Stig Hammarsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".