1 av 6
Herrarnas bandyfinal blev försenad efter att Hammarbys klack använt pyroteknik. Strax därefter gick Sandvikens gulddrömmar upp i rök. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio
2 av 6
Orsaken till att matchstarten blev några minuter försenad. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio
3 av 6
SAIK förde matchen under stora delar, men förlorade ändå med 9-4. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio
4 av 6
Hörna för SAIK. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio
5 av 6
När Hammarby satte 9-4 stormade supportarna planen, trots att det återstod några minuter. Matchen slutade därmed i förtid. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio
6 av 6
Sandvikens lagkapten Christoffer Edlund efter förlusten. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio
Bandy

Drömmen om ännu ett SM-guld gick upp i rök

Joel Othén efter förlusten: "Det är tomt"
1:43 min

Det blev inte något tredje raka SM-guld för SAIK-herrarna i går, då den numera historiska bandyfinalen spelades inför rekordpublik på Friends Arena. Efter att motståndaren Hammarby fått en smakstart som saknar motstycke, så mäktade aldrig Stålmännen från Sandviken att komma ikapp.

Jag tror inte någon kunde tro att det var sant. Jublet lyfte taket på Friends Arena när Stefan Erixon gjorde fyra noll till Hammarby efter elva minuter i SM-finalen. Men därefter bjöd SAIK upp till dans och reducerade tre gånger om innan Hammarby kunde göra 5-3 före pausvilan.

Johan Östblom spelade med Hammarby förra säsongen och fick nu möta sitt förra lag i finalen:

– Jag tycker de blir lite skakiga när vi kommer upp till 4-3. Men vi gör lite för mycket misstag och de är vassa på att kontra, säger han.

– Det är framförallt det som det känns att vi blir straffade på.

Det 54 år gamla publikrekordet slogs med råge när 38 474 personer hejade på lagen inifrån Arenan. Och visst hördes det att de flesta hejade på laget från Söder.

En av flera Hammarby-supportrar hamnade mitt i SAIK-klacken var Christer Ragnevall:

– Ja vi fick ingen annan biljett, vi beställde sent.

Vad tycker du om stämningen här inne i Friends Arena?

– Ja, härligt! härligt, konstaterade Ragnevall.

Med bara ett fåtal minuter kvar av matchen träffade vi Susan Strömbom som gjorde sitt bästa för att, tillsammans med sin pappa, hjälpa Sandviken:

– Det är ju inte så många Sandviken-supportrar här i jämförelse med hela publiken, men vi gör så gott vi kan för att höras.

– Vi får väl hoppas att Sandviken vinner men det är fem minuter kvar nu så det ser lite dystert ut.

Och det blev inte några ljusare stunder för Sandviken och deras följare den här dagen. Slutresultatet blev 9-4 till Hammarby som för andra gången blev svenska mästare.

Vad händer i skallen nu?

– Det är tomt. Vi fick ju en väldigt tung start i 4-0. Inte något drömscenario såklart, sade Sandvikens målvakt Joel Othén efter förlusten.

Matchen fick ett tråkigt slut efter Hammarbys sista mål i matchen. Då rusade nämligen fans ut på isen och matchen avslutades därmed några minuter innan den egentligen skulle ha blåsts av

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".