1 av 4
Vasile från Rumänien spelar dragspel utanför Systembolaget i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.
2 av 4
Vasile bor med sin fru Larisa i en lägenhet i Söderfors. Foto: Martin Hult/SR.
3 av 4
De är sju familjer från Rumänien som bor i Söderfors. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR.
4 av 4
I det här huset med fyra nedgångna lägenheter och uthus bor de. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR.
Gävleborg

Fler från Östeuropa söker uppehållsrätt

"Det var mycket odjur där"
2:01 min

Allt fler människor från andra EU-länder söker uppehållsrätt i Sverige. Och dom som kommer från östeuropa är klart överrepresenterade. En av dom som söker en bättre framtid i Sverige är Vasile från Rumänien som försörjer sin familj genom att spela dragspel i bland annat Gävle.

Vasile sitter ibland utanför Systembolaget i centrala Gävle och spelar dragspel. Då och då får han en peng från de som går förbi. Han kommer från Rumänien, men nu vill han bo i Sverige.

– Jag vill stanna här. Därför att det är bra här. I Rumänien är det väldigt dåligt, säger Vasile.

Vasile bor med sin fru och barn i en lägenhet i Söderfors tillsammans med andra släktingar - totalt sju familjer. De bor i ett hus med fyra lägenheter och i ett uthus. En familj bor också i övervåningen till den finska pingstkyrkan i Söderfors.

Visserligen är det slitna lägenheter. Det är fuktskadat och mögel i toalettrummen. Och avlopp som inte fungerar. Men de tycker att det är mycket bättre än hur det var i Rumänien. Familjerna berättar att de fick leta efter mat bland sopor. En del av dem bodde vid en soptipp i skjul byggda av skräp.

– Det var inget golv. Det var bara marken. Det var mycket odjur där. Och barnen var rädda. Det är helt ofattbart hur de bor där, säger Helena Lindgren som är en av dem som hjälper de här familjerna i Söderfors med mat och lite pengar.

Och det är fler rumäner än de här familjerna som flyttar till Sverige. Förra året var det 2.803 rumäner som sökte uppehållsrätt i Sverige. Det är nästan dubbelt så många jämfört med för fem år sen.

Det blir fler och fler människor från hela EU som söker om uppehållsrätt i Sverige - alltså rätt att bo här mer än tre månader. Östeuropa är klart överrepresenterat enligt Migrationsverkets statistik.

Och familjerna i Söderfors är här för att stanna. Männen spelar dragspel i Uppsala, Tierp, Gävle och Sandviken för att tjäna pengar. Några av dem har också fått jobb med städning eller utdelning av reklamblad. Något som Vasile också hoppas på:

– Jag är ung. Jag vill arbeta. Som målare, städare eller taxi. Vad som helst, säger Vasile.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".