Det blir ingen byggstrejk imorgon eftersom konflikten skjuts upp i 14 dagar. Foto: Hugo Rennéus/Sveriges Radio
Gävleborg

Medlarna skjuter upp byggstrejken

"Försöka få till ett riktigt bra avtal"
1:31 min

Det blir ingen byggstrejk i morgon. Igår kväll så tackade facket nej till medlarnas bud och varslade 2800 medlemmar om strejk. Men medlarna tog i dag till den ovanliga åtgärden att tvinga facket att skjuta fram strejken 14 dagar, för att få mer tid till att lösa konflikten.

Facket anser att dom inte fått gehör i förhandlingarna frågor kring arbetsmiljö och huvudentreprenörers ansvar för underentreprenörer. I går tackade dom nej till medlarnas bud och varslade 2 800 medlemmar om strejk.

Anders Ax, ordförande för Byggnads i GävleDala-regionen, var inte beredd på medlingsinstitutets besked om att tvångsskjuta på konflikten.

– Jag blev väldigt förvånad. Nu är det så, det är uppskjutet i 14 dagar, punkt slut. Det är ett beslut som inte går att överklaga. Samtidigt kan man ju se det som att medlarna tycker att det är viktigt det här som vi har sagt, men jag skulle kunna tänka mig att frustrationen ute på byggarbetsplatserna är ganska så kraftfull, säger han.

Det är främst i frågan om huvudentreprenörers ansvar över underentreprenörer som parterna inte kommit överrens i förhandlingarna.

Facket vill ha ansvaret inskrivet i kollektivavtalet, medan Sveriges Byggindustri menar att det inte är ens är möjligt utan skulle kräva lagändringar. Sveriges Byggindustri vill instället ha ett, vad dom kallar, modernt kollektivavtal med modernare löneformer och mer lokalt inflytande.

Anders Hansson är chef för Sveriges Byggindustri i Gävle.

– Det är en ganska kraftig kritik man riktar mot Byggnads genom att besluta att vi skjuter på det här. Och det är väl ett tecken på att det går kanske inte att komma överens om vad man kräver från Byggnads sida, säger han.

Om parterna kommer att komma överrens under de här två veckorna återstår att se. Och risken för att det ändå blir en strejk kvarstår menar Anders Ax på Byggnads:

– Risken finns, men nu ska vi se positivt. Nu har vi 14 dagar på oss att få till en riktigt bra avtal, säger Anders Ax.

Tisdagens strejk skulle inneburit att 2 800 av Byggnads medlemmar skulle ha gått ut i strejk på cirka 160 arbetsplatser. Byggarbetsgivarna hävdar dock att uppemot 6 000 berörs indirekt och att den skulle ha kostat företagen 200 miljoner kronor per dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".