1 av 9
Ringverk 11 visar på vad det kan åstadkomma. Här en glödhet ring som precis har formats. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
2 av 9
Ringverk 11 i full gång. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
3 av 9
Landshövding Barbro Holmberg invigde Ringverk 11. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
4 av 9
"Ämnet" som ska placeras i ringverket. Den glödheta biten är här över 1 200 grader varm. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
5 av 9
Ringverk 11. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges radio.
6 av 9
Produktionschef Anders Johansson förklarade och kommenterade händelseförloppet. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
7 av 9
Cecilia Persson arbetar med projekt på Ringavdelningen på Ovako. Hon tycker det är häftigt att se Ringverk 11 i drift. Hon kommenterade också hur beundransvärt det är med tanke på att ringarna senare används i vindkraftverk. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
8 av 9
Gäster och anställda såg angeläget på när Ringverket sattes igång. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
9 av 9
Ringverk 11. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
Hofors

Unikt ringverk invigt på Ovako

"Viktigt för hela vårt län"
1:52 min

I förmiddags invigdes ringverk 11 på Ovako i Hofors. Ringverket är unikt i Sverige och kan tillverka stålringar med fyra meters diameter.

Det är just därför som man nu inviger Ringverk 11 - eftersom det finns en efterfrågan att bemöta. Det säger Carl-Michael Raihle som är VD för Rör och Ring på Ovako.

– En stor del av produktionen kommer gå till kullager och andra detaljer i vindkraftverk. Det är framförallt de senaste åren som vindkraftsindustrin har utvecklats till att göra så stora vindkraftverk, och det är där som Ringverk 11 kommer in, säger han.

Under invigningen lotsade produktionschef Anders Johansson ett femtiotal gäster från branschen genom processen då det nya ringverket skapade storskaliga ringar.

Ämnet, som biten som stoppas in i ringverk 11 kallas, glöder starkt och har en temperatur på strax över 1 200 grader när det transporteras från ugnen och in i ringverket. Och så sätter maskinen igång och tio minuter och en svettig reporter senare, kan jag tillsammans med gästerna på plats se hur en 3,5 ton tung glödhet ring läggs åt sidan för att svalkas ner till under 500 grader innan den kan flyttas vidare.

Landshövding Barbro Holmberg fanns på plats för att inviga Ringverket.

– Det här är otroligt viktigt för Ovako, det är väldigt viktigt för Hofors men också för hela vårat län. Det här är en stor investering som man nu gör, och det är ju en investering för framtiden. Både när det gäller produktionen, men också när det gäller hur man bidrar till hållbar utveckling för Ovako, säger Barbro Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".