Ljusdal

Ljusdal anställer trots fackens nej

"Det är ju kommunstyrelsen som anställer"
1:28 min

Facken i Ljusdal sa i går nej till kommunstyrelsens förslag att anställa Claes Rydberg som kommunchef i Ljusdal. Men trots det så tänker kommunstyrelsen gå vidare med rekryteringen, det säger Roland Bäckman, kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal.

– Som vi bedömde det är det inget nytt som har framkommit, utan det är ju sånt som vi redan har samtalat om med den vi tänkt anställa. Sen har ju vi egna referenser som säger en del annat, säger Roland Bäckman.

För lite erfarenhet av kommunal verksamhet och dåliga referenser från fack på tidigare arbetsplatser är de främsta anledningarna till att samtliga fack som närvarade på medbestämmarmötet sa nej till kommunstyrelsens förslag till ny kommunchef.

Claes Rydberg, som kommunstyrelsen alltså tänker anställa trots fackens kritik, har tidigare haft chefstjänster i Jönköping och Motala kommun. I augusti 2010 fick han jobbet som kulturchef i Västra Götalands-regionen, men två år senare blev Rydberg uppsagd med omedelbar verkan och fick ett avgångsvederlag på 2,8 miljoner kronor. Claes Rydberg säger till P4 Gävleborg att han inte vill ge några kommentarer förrän ett officiellt beslut kommit från kommunstyrelsen.

Och kommunstyrelsens ordförande Roland Bäckman tycker inte att fackens nej är något problem för anställningen.

– Nu är det ju så att det är kommunstyrelsen som anställer, sedan är det naturligtvis bra om facken är överens med den som ska anställas. Så vi tänker oss sex månaders provanställning, så utvärderar vi efter det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".