Ulf Andersson, Norrhälsinge räddningstjänst, lär barn om brandfaror i Hudiksvall och Nordanstig. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio.
Hudiksvall

Barn får lära sig om brandfaror

"Små barn är bra brandvarnare"
1:22 min

Räddningstjänsten i Norra Hälsingland bjuder in alla 6-åringar. Det är sammanlagt 550 barn från Hudiksvall och Nordanstig som i olika omgångar få lära sig mer om brand och brandfaror.

Ulf Andersson, Norrhälsinge räddningstjänst i Hudiksvall säger såhär om initiativet.

– 6-åringar är väldigt mottagliga när det gäller brand och och framförallt att förebygga brand. De vill komma hit, och de tycker att det är jättekul, säger han.

Brandmän har alltid attraherat många barn, likväl som brand har varit skrämmande. I landet kontaktas nu förskolorna för att barnen ska få insikt tidigt.

– Vi har upptäckt att de är otroligt vetgiriga. De är på sina föräldrar när de kommer hem, och det vi egentligen pratar om vid de här tillfällena är att man ska se till att ha fungerande brandvarnare hemma och att se till att föräldrarna byter batterier i dem åtminstone en gång om året. Faktum är att vi kan möta föräldrar på stan som kommer fram och berättar att barnen tjatar på dem om att batterierna ska bytas i tid och otid, säger Ulf Andersson.

Kan man säga att barnen blir eran förlängda arm?

– Ja det kan man nog säga.

Är små barn bra brandvarnare?

– Små barn är nog väldigt bra brandvarnare många gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".