Förvirring uppstod då några personer på Facebook inte förstod varför det var herrspelare på bilden efter damernas SM-guld i helgen. Efter vidare undersökning kunde P4 Gävleborg fastställa att det är damspelare på skylten. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio.
Sandviken

Skyltar förvirrar i Sandviken

Informationschef Odd Westby: "nej, nej, nej, det är damspelare!"
1:42 min

Är det dam- eller herrspelare som pryder infartsskyltarna till Sandviken? Det tog P4 Gävleborg reda på i dag efter att viss förvirring uppstått då några personer på Facebook ifrågasatt varför det är herrspelare på infartsskyltarna med texten "Svenska mästare" under. Det var ju damerna som tog SM-guld i helgen.

Odd Westby är informationschef i Sandvikens Kommun och han säkerställer att det är damer på skyltarna:

– Jag såg det också på facebook i går och jag hörde då av mig till de som ansvarar för skyltarna och de garanterar att det inte är några herrspelare på infartsskyltarna.

– Och vi har ju tittat på din bild här också som du tagit och kan konstatera att det är damspelare på skylten, fastställer Westby.

Det är alltså inga herrspelare som pryder infartsskyltarna till Sandviken med texten Svenska mästare under. Det är en damspelare - men vem det är var inte helt lätt att ta reda på.

Odd Westby skickade bilden jag fotat på infartsskylten till SAIK:s kansli och inte ens där visste de på en gång vem bilden företsäller. De kunde dock konstatera att motståndaren på bilden är från Västerstrand och att den är några år gammal.

– Detektivarbetet går vidare - i dag spelare ju de flesta spelare med galler och det gör inte den här spelaren, så bilden har några år på nacken.

Efter jag lämnat Odd Westby på hans kontor ringer han efter cirka en halvtimme och berättar att bilden föreställer Tina Helgman. Hon spelar inte längre med Saik, men det gör däremot hennes dotter Malin Helgman.

Kanske på sin plats att ta en ny bild undrar jag. Men det är en kostnadsfråga enligt Odd Westby:

– Ja det kostar pengar att ta fram de där varje år.

Så den här skylten får sitta kvar nu?

– Den ska sitta kvar. Nu står det ju att vi är guldhjältar där ute och nu ska spelarna hyllas.

– Det är ju SAIK-lagspelare på bilden så det ska sitta där ett tag nu så vi får vara riktigt stolta över den prestation som våra damer gjorde, avslutar Westby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".