1 av 2
Pär Rönntoft bestämmer själv vad han gör på fritiden. Foto Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Kina Larsson och Anna Nilsson Tällberg arbetar på team Örsängesvägen. Foto Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bollnäs

Det är mitt liv

"Det är jag själv som bestämmer"
1:55 min

För äldre och handikappades bästa har kommunanställda i Bollnäs jobbat med att förändra sitt arbetssätt. Målet är att öka inflytandet och självbestämmandet för de boende. Inom handikappomsorgen har projektet "Det är mitt liv" precis avslutats.

På gruppboendet Örsängesvägen i Bollnäs bor sju personer i åldrarna 23-48 år. Målet för dem har varit att inflytandet och självbestämmandet ska öka. Pär Rönntoft som bor i en egen lägenhet i anslutning till gruppboendet Örsängesvägen har många fritidsintressen.

– Jag spelar fotboll med Linblomman och så spelar jag innebandy. När jag flyttade hit ville jag spela med i ett band eftersom jag spelar elgitarr.

Vem är det som bestämmer vad du gör på fritiden?

– Det är jag själv som bestämmer det.

Och det är precis så det ska vara, oavsett om man bor i ett äldreboende eller i en gruppbostad inom handikappomsorgen så är det brukaren själv som ska bestämma. För att nå dit har personalens arbetssätt behövt förändras. Och för att det i sin tur ska lyckas så är det de anställda själva som ska komma fram till hur.

– Alla har ju varit väldigt positiva till det i personalgruppen så det har varit  lättarbetat på det viset, säger Kina Larsson

– Det är ju för att öka självständigheten hos kunderna. Det är ju för dem vi gör det, menar Anna Nilsson Tällberg.

På team Örsängesvägen exempelvis har man blivit bättre på att dokumentera och följa upp de insatser som bestämts. Kina Larsson och Anna Nilsson Tällberg tycker att projektet varit lyckat och känner att de uppnått bra resultat för att öka självständigheten hos de boende.

– För nån har vi gjort om kassabladen som vi för, gjort en enklare variant med större utrymme att skriva i än de vi för. Sen har vi haft en kund som använt en timstock som han trycker igång på morgonen som tickar ner till han ska gå till bussen, för att slippa samtal från oss eller känna osäkerhet och gå ut alldeles för tidigt, berättar Anna Nilsson Tällberg.

– Man har försökt hitta saker som gör att de klarar sig mer själv eller kunna uttrycka sig mer vad de vill. Vi har även använt en skala där vi mätt hur de mått varje dag, frukost, lunch, middag. Vi har ju bestämt att vi ska upp till en viss procent, där vi ser att alla mår bra och den har ökat eftersom, berättar Kina Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".