Arkivbild. Fiberkabel med skyddsnät. Foto: Katarina Hedström / SR Gotland
Sandviken

Byförening vill ha egen fiber

"Många har problem med tv och telefon"
1:53 min

I Botjärn norr om Sandviken har byborna lessnat på dålig täckning och osäkra tv-signaler och byaföreningen har ansökt om pengar för att själva koppla in fiber till hushållen. Intresset har varit stort när Kungsbergets och Botjärns byföreningen frågat runt bland befolkningen. 80 av 108 hushåll har anmält intresse.

Föreningens ordförande Elisabeth Modig förklarar hur situationen är nu:

- Många har problem med tv och många har problem med telefon. Det är ju väldigt tråkigt. I går till exempel när jag satt och tittade på idrott på tv så kunde jag inte se målgången. När segraren skulle korsa mållinjen säger det knaster och så blir det svart i rutan, berättar hon.

Även larm via fiber
Det är mer än bara en snabbare internetuppkoppling som lockar enligt Elisabeth Modig. Både TV och telefoni kan kopplas in genom fiber-teknik, men också andra tjänster.

– Man skulle kunna tänka sig larm för den som är lite äldre och behöver kunna komma i kontakt med hemtjänsten. I dag är man beroende av  mobiltelefon eller vanlig telefon - men den fungerar ju inte alltid.

Flera byar vill ha pengar
Fler byar har ansökt om pengar. Håkan Sundelin som jobbar med landsbygdsprogrammet på Länsstyrelsen har fått in runt 60 ansökningar.

- Jag har fått in 39 stycken i dagsläget som är registrerade, och jag har fått 22 nya i dag som jag inte har hunnit titta på än.

1,6 miljoner till Sandviken
Länsstyrelsen har 24 miljoner kronor att dela ut i bidrag. Pengarna delas ut olika till Gävleborgs kommuner. För Sandviken finns det 1,6 miljoner kronor att dela ut berättar Håkan Sundelin.

Totalt har Botjärn och Kungsbergets byförening ansökt om mer än fem miljoner kronor, men de är inte ensamma i Sandvikens kommun. Totalt tre ansökningar därifrån ligger nu på Länsstyrelsen.

"För lite pengar"
Med den nya informationen söker vi en ny kommentar från byföreningen. Birgitta Johansson är ledamot i styrelsen:

- 1,6 miljoner kronor och så finns det tre ansökningar. Då känns det som att det här är ett för litet bidrag för att vi överhuvudtaget ska kunna starta det här fiberprojektet, säger Birgitta Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".