P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson.
Gävleborg

Kanalchef Leif Eriksson svarar på Hoforskritiken

Lyssna på Niklas Folkegårds Krönika här!
4:01 min

Kommunchefen i Hofors Ulf Strömstedt undrar, i ett pressutskick, vilket uppdrag P4 Gävleborg egentligen har och han gör det efter att ha lyssnat till vår krönikör Niklas Folkegård. Kanalchef Leif Eriksson svarar på kritiken.

Vårt uppdrag är att granska makten och hur skattemedel används, hur de politiska besluten fattas och genomförs. Vi tittar naturligtvis också på kommunernas framtidsplanering och hur man lyckas på olika områden. Ett sådant område är till exempel hur näringslivet bedömer samarbetet med kommunen och hur nyföretagandet ser ut. Traditionellt sett gör vi det i nyheter och program men vi har också bett vår fristående korrespondent/krönikör Niklas Folkegård att hålla ett vakande öga på länets kommuner.

Niklas uppdrag är att med humor, ironi, slagfärdighet och vass tunga ge sin bild av det som sker i kommunerna. Allt ska göras med glimten i ögat.

Jag är väldigt nöjd med hur Niklas lyckas i det uppdraget. Och jag tillåter mig att tro att de allra flesta uppfattar ironin och humorn.

Till denna grupp tycks inte kommunledningen i Hofors ställa sig. Tvärtom så har kommunalrådet Marie-Louise Dangardt hört av sig två gånger och känt sig påhoppad. Det handlade om en krönika om nyföretagarbetyget för Hofors kommun och ett ordval som programledaren använde. Uttrycket var sagt i pur förvåning: ”I Hofors av alla ställen”.

Och nu undrar kommunchefen varför vi inte i stället samarbetar med kommunen:

Jag tycker att det är tråkigt att vår egen lokalradio medvetet sprider en så negativ bild av vår och eventuellt andra kommuner, när vi istället tillsammans borde göra allt för att få andra att upptäcka fördelarna med att bo i vår landsända”.

Lokalradion d.v.s. P4 Gävleborg är inte någon markandsföringsorganisation för länets kommuner. Vi granskar, lyfter fram, startar diskussioner, ger perspektiv och vi gör det helt självständigt. Vi anstränger oss också att hitta nyheter som visar utveckling och framgång i länet. Vi letar eldsjälar.

Om Ulf Strömstedt lyssnade lite oftare på oss så skulle han nog både förstå vår roll och kanske rent av bli imponerad.

Nu senast i tisdags var vi på plats i Hofors och uppmärksammade invigningen av Ovakos Ringverk 11.

Jag kommer gärna på besök till Hofors och träffar kommunledningen och talar mer om vårt uppdrag om så önskas.

Leif Eriksson

Ansvarig utgivare P4 Gävleborg

Här kan du läsa Ulf Strömstedts e-postmeddelande till P4 Gävleborg:  

Vad har lokalradion för uppdrag egentligen?

Idag den 20 mars kunde man i lokalradion (P4 Gävleborg) ännu en gång få lyssna till Niklas Folkegårds krönika, där han raljerar om Hofors kommun.

Man kan verkligen undra vad syftet med dessa krönikor är? Är det att med lättköpta poäng försöka vara rolig över någonting som man uppenbart inte har särskilt stor kunskap om? Är det att samtidigt förolämpa alla de över tusen medarbetare som arbetar i kommunen och som dagligen gör sitt bästa för att kommuninvånare och andra ska få en bra service, och för att ständigt utveckla verksamheterna?

Jag brukar inte lyssna särskilt ofta på lokalradion och jag vet därför inte om våra grannkommuner också har förmånen att utgöra ämne för liknande krönikor. Men jag misstänker att även de får sin beskärda del av dessa alster.

Jag tycker det är tråkigt att vår egen lokalradio medvetet sprider en så negativ bild av vår och eventuellt andra kommuner, när vi istället tillsammans borde göra allt för att få andra att upptäcka fördelarna med att bo i vår landsända.

Dagens krönika påstår att kommunorganisationen saknar all kompetens och måste köpa in sådan av dyra konsulter. Jag vill då säga att den kommunala verksamheten är en komplex verksamhet som täcker in väldigt många verksamhetsområden. Jag känner mig trygg i min roll eftersom jag är omgiven av väldigt många kompetenta medarbetare med en bra blandning av medarbetare med lång erfarenhet och yngre medarbetare med färska nya kunskaper.

Jag hälsar Niklas Folkegård välkommen till Hofors kommun för att på plats och ställe få bekanta sig med mig och mina medarbetare och de uppgifter vi för närvarande arbetar med.

Ulf Strömstedt

Kommunchef

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".