Zahna Aslam, Fatemeh Hosseini, Anam Shailabi, Bashir Shamil och Anders Åström deltar i projektet Nonstop i Alfta. Foto Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Ovanåker

Nonstop i praktisk svenska

"Jag gillar att läsa Sesam"
1:46 min

Att lära sig läsa och prata på svenska kan vara mycket svårt om man inte ens kan läsa på sitt eget språk. För att hjälpa de flyktingar som har svårt att klara av undervisningen i skolan har det startats ett projekt i Ovanåkers kommun som heter Nonstop. Här får deltagarna öva sig att prata för att klara en vardag i sitt nya land.

Bashir Shamil och Solomon Emhetsen läser högt ur tidningen Sesam. Det här är ett sätt för deltagarna i projektet Nonstop i Alfta att öva sig på att läsa och prata på svenska. Många har dåligt självförtroende och vågar inte skriva och läsa i skolan säger Nazdar Miran och Efrem Habte som arbetar på Nonstop.

– De brukar säga att vi är gamla och inte kan läsa, men vi motiverar dem för att våga skriva, säger Efrem Habte.

Märker ni förändring när de varit här ett tag?

–  Ja mycket! Vissa kunde inte hålla en penna när de skulle skriva sitt namn, berättar Nazdar Miran.

Just nu finns ett 15-tal deltagare som kommer från Eritrea, Kurdistan, Afghanistan, Irak, Palistina och Etiopien. På Nonstop lär de sig att prata svenska genom att till exempel spela spel eller laga mat tillsammans.

Något som blivit mycket populärt är deras världsmat där deltagarna lagar olika slags rätter på beställning berättar Nazdar Miran.

– En gång beställde Alftaskolan, sen en kvinna och en man till sina födelsedagar, säger Nazdar Miran.

– Vi arbetar som en familj här. Vi är nära varandra och det är bra för de känner sig trygga, menar Efrem Habte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".