1 av 4
250 unga företagare på plats i Bollnäs på den årliga UF-mässan. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Sayeh Gholami från Sandviken översätter sagor på svenska, persiska och dari. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Ida Åstrand, Josefin Johansson och Amanda Hallberg från Gävle visar sin uppfinning. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
4 av 4
Daniel Karlsson från Tandsjöborg och Anton Bergeståhl från Harmånger hjälper personer med längdskidåkningen. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
Gävleborg

Länets unga företagare visar upp sig i Bollnäs

"Man får göra något på riktigt i skolan"
1:37 min

I dag var Höghammarhallen i Bollnäs full av montrar med allt från bakverk och handmassage till grus och mobilskal. Det är organisationen Ung Företagsamhet som anordnar sin årliga, regionala företagsmässa. Det är 250 företag, som drivs av skolungdomar från hela länet, som visar upp sig och tävlar om titeln Årets UF-företag i Gävleborg.

Att starta företag som en del i utbildningen ger självförtroende, säger Helene Åkerlind, regionschef för UF i Gävleborg:

- Det bästa är att man får göra något på riktigt i skolan, som många säger. Ska deras företag bli lyckat så måste de lägga manken till själv och det ser man att de har lärt sig jättemycket av, säger Helene Åkerlind, regionschef för UF i Gävleborg.

Jurygrupper går runt bland de 250 montrarna som trängs i Höghammarhallen i Bollnäs och i slutet av dagen så ska vinnare i olika kategorier koras. Ettan och tvåan i kategorin Årets UF-företag i Gävleborg går vidare till SM-finalen i Stockholm.

Säljer egen uppfinning
Ida Åstrand, Josefin Johansson, Amanda Hallberg är alla 18 år och kommer från Gävle. Deras företag säljer en uppfinning som dom designat själva:

– Vår produkt är en tygficka som man hänger på eluttaget när mobilen ska laddas, så man slipper att sladden sträcks över ytor och att mobilen ramlar ner och sånt, berättar Ida Åstrand.

– Vi har inte gjort dem själva utan vi har haft kontakt med en sömmerska. Vi skickade en prototyp och så har hon fått sy upp den till oss, säger Amanda Hallberg.

Hjälper blivande vasaloppsåkare
Anton Bergeståhl från Harmånger och kollegan Daniel Karlsson från Tandsjöborg har gjort ett företag där dom erbjuder skidcoachning:

– Då träffas vi på en skidplats där vi kan åka och så frågar vi vad den personen vill har hjälp med. Det är oftast motionärer och personer som vill åka Vasaloppet, säger Anton Bergeståhl.

– Det är viktigt att folk motionerar mer, tycker Daniel Karlsson.

Översätter sagor på tre språk
Sayeh Gholami från Sandviken har tagit hjälp av sina språkkunskaper i sitt företag. Hon översätter sagor för förskolebarn.

– Det är svenska, persiska och dari. Dari pratar man i Afghanistan. Det är informativa sagor om olika kulturer och olika historier.

Är det här någonting du tänker fortsätta med, det här företaget?

– Ja det tror jag. I framtiden, säger Sayeh Gholami.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".