Foto: Scanpix.
Ljusdal

LRF kritisk till vargöverklaganden - får svar av WAS

LRF: "Det är helt vansinnigt!"
1:33 min

LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, protesterar nu mot att organisationer överklagar skyddsjakten på varg i Färila. Det är fel att organisationer som inte bor i glesbygden sätter käppar i hjulet menar Jan Thorén som är bosatt i Färila och länets LRF:ordförande. Men Eva Danielsson-Nyström, presstaleskvinna på WAS, Wolf Association Sweden, säger att naturvårdsverkets beslut strider mot EU:s regler.

– Det är för jäkligt! De som är de förlorarna är ju vargarna. Det här gör ju att vi tappar all respekt för myndigheternas beslut. Det är helt vansinnigt! säger Jan Thorén som är bosatt i Färila och är länets LRF:ordförande.

WAS överklagade
Wolf Association Sweden heter organisationen som överklagade länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg i Färila till Naturvårdverket som sedan sa ja till jakten, men då överklagade föreningen även det beslutet i ett brev till Förvaltningsrätten i går.

– Det här innebär ju att vi skjuter demokratin i sank. Det är inte myndigheterna som tar beslut längre utan enskilda grupper kan effektivt blockera alla beslut som tas. Fortsätter det här barkar det år fanders!

Men ska inte männskor i en demokrati ha rätt till att tycka och överklaga ett beslut?

– Jag har alltid varit stolt att jag har växt upp i en demokrati och har rätt att man har den möjligheten, men det här är ju en parodi på hela den processen. Att en organisation som bara behöver 100 medlemmar och som finns i Bohuslän överklagar ett beslut som länsstyrelsen i Gävle har tagit och överklagar ett beslut som Naturvårdsverket har tagit. Var slutar det här? Ska alla beslut till Förvaltningsrätten framöver? Kan vi inte skydda tamhundar som har blivit drabbade...vargen har varit inne i centrala Färila. Kan vi inte ha möjlighet att plocka sådana individer då är det här inte värt fem öre, säger Jan Thorén som är bosatt i Färila och är länets LRF:ordförande.

WAS ger svar på tal
Eva Danielsson-Nyström, presstaleskvinna på Wolf Association Sweden säger att Naturvårdsverkets beslut strider mot EU:s regler:

– För det första...Vår organisation har inte sitt högsäte i Bohuslän utan majoriteten av vår styrelse finns i Värmland, Dalarna och Gävleborg. Och majoriteten av våra medlemmar bor i varglän.

– Och dessutom är det så att de beslut som Naturvårdsverket har tagit inte följer EU:s art- och habitatregler. Det står ju att skyddsjakt enbart ska bedrivas på rödlistade djur när alla andra medel är slut. Då undrar jag - vilken lantbrukare är det som har godkända rovdjursstängel och ändå har fått sina får eller kor uppätna av vargar? Och vilka hundar i koppel är det som har blivit uppätna av vargar? Enligt Åhuskommissionen har vi rätt att överklaga. Det slog ju rätten fast för någon månad sedan och då ändrade man så att en organisation under 100 medlemmar som har varit aktiv i tre år inte ska kunna överklaga, men vi har mer än 100 medlemmar och vi har varit aktiva i mer än tre år, säger Eva Danielsson-Nyström, presstaleskvinna på Wolf Association Sweden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".