Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 kollar telefonin

Telefonkatalogen har tappat mark

Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 07.00
Emma Sandström samlar telefonnummer
(1:35 min)
1 av 2
Shamaarke Samatar i Söderhamn har nytta av telefonkatalogen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Katalogchef Emma Sandström i Söderhamn finns INTE i telefonkatalogen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Avregleringen av telemarknaden har sedan 1990-talet lett till att den tryckta telefonkatalogen tappat sin tidigare roll som central informationskälla för alla. I dag söker abonnenterna i stället efter telefonnummer på internet och ingen kan längre vara säker på att alla nummer återfinns i den tryckta katalogen.

Vita fläckar på telefontäckningskartan har många vittnat om i vår granskning P4 kollar telefon. Men vita fläckar finns det också i den tryckta telefonkatalogen.

Telefonimarknaden är avreglerad och det går inte att hitta alla telefonnummer i de annonsfinansierade telefonkataloger som ges ut i dag. Det säger Emma Sandström i Söderhamn, regional försäljningschef för katalogen "Din del".

- Nej, inte riktigt alltid. Vi får all vår information från teleoperatörerna, men de har blivit väldigt många. Det kan därför vara nödvändigt att själv säga till om man vill vara med i katalogen, säger hon.

Många nummer saknas

En oöverskådlig djungel av teleoperatörer - det kan alltså vara förklaringen till varför inte ens en abonnent med tre olika abonnemang återfinns i katalogen. Det gäller faktiskt också katalogchefen Emma Sandström själv, som inte finns i Söderhamns ganska tunna telefonkatalog:

- Den är tunn för att Söderhamn är en liten ort. Och jag har faktiskt bara ett telefonnummer som är registrerat i Gävle, förklarar hon.

Internet konkurrerar

Telefonkatalogen är kort sagt inte en lika självklar informationskälla som den en gång var och katalogen används också i dag mer sporadiskt än förr. Sylvia Kronmann i Söderhamn tillhör den något äldre generationen och hon är besviken på dagens telefonkataloger:

- Jag går in på nätet och tittar. Det är mycket bättre än telefonkatalogen, säger hon.

Relativt nyinflyttade Shamaarke Samatar tycker däremot att han har god nytta av telefonkatalogen:

- Jag får den tillsammans med reklamen och kan hitta nummer till sjukhus, polis och alla andra serviceinstitutioner. Det är bra, det är lätt, säger han.

Valfritt deltagande

Bollnäsbon Bosse Wetterqvist slår emellertid fast att han inte finns i katalogen, att han aldrig funnit där och inte heller någonsin kommer att göra det. Han söker liksom så många andra nummerinformationen på internet och vill inte själv figurera i någon telefonkatalog. Och det valet är i dag alltid fritt, konstaterar katalogchefen Emma Sandström:

- Precis! Man måste själv ta ansvar för om man vill med eller inte!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".