1 av 2
Utdrag ur polisens händelserapport. Källa: Polisen
2 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Ambulans vägrade köra asylsökande pojke

"Det är otroligt allvarligt"
0:43 min

Ambulanssjukvården i Gävleborg ska utreda en händelse då en 16-åring nekades ambulans till akuten efter att ha hoppat ut från ett fönster sex meter ovanför marken.

Enligt polisrapporten vägrade ambulanspersonalen att ta med pojken till sjukhus och ambulansens verksamhetschef Jörgen Tranevik säger att det här är allvarligt.

– Det är otroligt allvarligt. Vi kommer själva att utreda den här händelsen och titta närmare på det, säger han.

Hoppade från ett fönster

Det var sedan pojken fått avslag på sin asylansökan som han hoppade från ett fönster på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Gävle. Efter den dramatiska händelsen vägrade ambulanspersonalen att köra honom till akuten.

Pojken hade inga synliga skador, men var kraftigt nedkyld efter att ha suttit länge i vinterkylan i det öppna fönstret. Det blev till slut polisen som fann det lämpligt att köra honom till sjukhuset.

Ambulanschefen självkritisk

Ambulanssjukvårdens verksamhetschef Jörgen Tranevik vill inte försvara sin personals agerande utan uttrycker i stället en hel del självkritik:

– Det är absolut inte så här som vi som verksamhet vill bli uppfattade. Länets medborgare ska kunna känna sig trygga och säkra när man möter ambulanssjukvården. Vi ska stå för en god omvårdnad och en stor portion trygghet, säger verksamhetschef Jörgen Tranevik.

Anna Larsson /Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".