1 av 3
Vårdinsatsen är den riktiga. Det är bara patienten som inte är "äkta". Foto: Tomas Forsman/ Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Tomas Forsman/ Sveriges Radio
3 av 3
Slutet gott, allting gott. Foto: Tomas Forsman/ Sveriges Radio
Landstinget

Realistisk övning vässar akutvården

Hjärtinfarkt nästan på riktigt
1:48 min

I dag genomförde Gävle sjukhus en samordnad övning i akutvården av hjärtpatienter. Den riktiga patienten var utbytt mot en docka, men i övrigt genomfördes alla livräddande moment vid akut hjärtinfarkt.

Övningsscenariot är realistiskt. 73-åriga Barbro fick en akut hjärtinfarkt mitt i natten och fördes till Gävle sjukhus där ett helt team nu jobbar med att försöka rädda henne.

- Hon spyr kontinuerligt! Jag hjärtlarmar!

Dramatik som i verkligheten

Ja, de dramatiska replikerna haglar när hela vårdteamet finns på plats och frenetiskt arbetar för att rädda Barbros liv - de kopplar in slangar på henne och förbereder en så kallad ballongvidgning.

- Syftet är att öppna upp hennes tilltäppta kranskärl och därmed häva hjärtinfarkten genom att på nytt få blodcirkulation i hjärtat, förklarar Johhny Hillgren, överläkare vid intensiven.

Realismen förstärks när ytterligare problem tillstöter:

- Kvinnan får hjärtflimmer och därmed också ett kortvarig hjärtstillestånd, säger övningsinstruktören Johhny Hillgren.

Med beröm godkänt resultat

Johnny Hillgren och flera andra instruktörer står bredvid och studerar hur det går för teamet, och efter några minuter senare blåser Johnny i en visselpipa och avslutar övningen. Det är dags för utvärdering:

- Jag tycker att alla klarade sig alldeles utmärkt bra! De gjorde allt rätt och dessutom i rätt ordning, summerar han.

Han konstaterar att det givetvis sitter i ryggmärgen på personalen hur den ska agera vid hjärtinfarkt. Men att det ändå är viktigt att öva:

- Så här kritiska situationer inträffar inte varje dag. Men när det sker måste förstås alla direkt veta vad som ska göras!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".