Än så länge får gräsänderna vänta några veckor till innan snösmältningen kommer igång på allvar i länet. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
Gävleborg

Inga större översvämningar att vänta under våren

"Det kan bli lite blött"
1:30 min

Trots att vi fått mycket snö i Gävleborgs län den här vintern ser det inte ut bli några större översvämningar under våren. Enligt Torbjörn Wannqvist, som är förbundschef för räddningstjänsten i södra Hälsingland, är vattenmagasinen till de större vattenflödena i länet bara fyllda till 40 procent, så där ska det inte vara några större problem.

– Det är väl vid kusten vid små oreglerade åar och bäckar som det kan bli lite blött, säger Torbjörn Wannqvist.
Lite blött säger du. Kommer det vara någon fara?
– Inte vad vi hört och sett ännu. Men det beror ju lite grann på vädret. Hur våren utvecklar sig, påpekar Wannqvist.

Än så länge låter den riktiga värmen vänta på sig den här våren och snösmältningen har inte kommit igång på allvar. Vattennivåerna i de större vattendragen är låga och i bäckar och åar porlar vattnet försiktigt fram. Men om värmen kommer hastigt och snön börjar smälta fort kan det, som Torbjörn Wannqvist uttrycker det, bli lite blött i de mindre vattendragen. Räddningstjänsten följer nu vårens utveckling noggrant och har täta kontakter med SMHI, vattenregleringsföretagen och länsstyrelsen

– Prognosen som kommer från vattenregleringsföretagen säger att det kan börja hända något i mitten av april, säger Torbjörn Wannqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".