Kulturskolans barn deltar i Earth Hour i Ockelbo i dag. Foto: Sofie Tejre/ Sveriges Radio
Earth Hour

Ockelbo mörkt för hela jordens skull

Yngve Gunnarsson vill släcka ned
1:17 min

Över hela världen uppmärksammas i kväll miljöfrågor i samband med Världsnaturfondens kampanj "Earth Hour". Kampanjen går ut på att få så många människor som möjligt att släcka sina lampor under en timme, allt i syfte att påminna om den globala betydelsen av att spara energi.

I Ockelbo anordnar föreningen Konst och Landskap i samarbete med kommunen en folkmusikkonsert i samband med nedsläckningen. Yngve Gunnarsson som deltar i arrangemanget tycker att det är viktigt att få med så många som möjligt i iden bakom "Earth Hour.

- Det är ett bra tillfälle att påminna oss om hur viktigt det är att tänka på de här frågorna; om hur vi förbrukar energi, och hur det påverkar klimatet. Det är en stor fråga för hela mänskligheten, säger han.

Även barnen engageras

Under kvällen kommer folkmusikgruppen Väsen att spela, en konstkurs från högskolan i Gävle kommer att ställa ut och 25 barn och ungdomar från kulturskolan kommer att spela musik.

Åsa Pettersson är lärare på Kulturskolan i Ockelbo och ser det som självklart att också barnen är med:

- Vi tycker ju att det är viktigt att engagera oss överhuvudtaget i allting som har med kultur att göra i Ockelbo, det är ju en ganska liten kommun så det är ju lätt att försöka vara med på så mycket saker som möjligt.

Endast stearinljus lyser upp

Klockan halv nio kommer hela Röda Kvarn i Ockelbo att släckas ner, och konserten kommer att lysas upp enbart i stearinljus. Även i Gävle, Sandviken och Hudiksvall sker liknande arrangemang och Yngve Gunnarsson hoppas att den mörka timmen kommer att bidra till att fler tänker till om miljön.

- Det är ett litet bidra, men det behövs, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".