Jörgen Tranevik. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio
Gävle

Ambulanssjukvården dröjde med utredning

"Misstanke om felaktigheter och rasistiska motiv"
1:51 min

Ambulanssjukvården i Gävleborg fick information för en månad sen om den händelse då en 16-åring nekades ambulans till akuten efter att ha hoppat ut från ett fönster sex meter ovanför marken. Vid samma tillfälle ska ambulanspersonal ha uttalat sig rasistiskt. Men först nu startats utredningen.

– Det finns en misstanke, dels om att vi gjort felaktigheter när vi har lämnat patienten, dels om att vi ska ha uttalat oss rasistiskt. De två misstankarna väljer vi nu att utreda, säger Jörgen Tranevik, chef för ambulanssjukvården.

Det var den 1 februari som en 16-årig pojke som fått avslag på sin asylansökan hoppade från ett fönster andra våningen på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Pojken landade på en madrass som räddningstjänsten lagt ut och fick inga synliga skador, men var nedkyld efter att ha suttit länge i det öppna fönstret.

Men trots att ambulans fanns på plats var det polisen som fick köra honom till sjukhuset. Av polisens händelserapport framgår att polisen tyckte att det var anmärkningsvärt.

– Det verka märkligt att ambulansen inte tar med en person som har hoppat. Men jag kan inte föregå vår interna utredning - det kan vara så att patientens tillstånd medger att att han kan lämnas, säger Jörgen Tranevik.

Enligt uppgifter i Arbetarbladet uttryckte sig en ambulanssjukvårdare rasistiskt i skedet när pojken hotade att hoppa från fönstret. Han ska han ha sagt att det inte spelade någon roll eftersom det bara var en flykting.

– Det är misstankar och vi behöver vara säkra innan vi går vidare med åtgärder, säger Jörgen Tranevik.

Du måste väl kunna svara på vad som händer med en medarbetare som uttalar sig rasistiskt?

– Vi har inte haft den problematiken tidigare, men det finns väl möjlighet att det kan bli arbetsrättsliga åtgärder.

Ambulanssjukvården ska ha fått muntlig information från polisen om det inträffade för minst en månad sedan. Ändå har inget avvikelseärende startats, trots att de ska påbörjas inom sju dagar.

– Det är djupt beklagligt och vi behöver hitta orsaken till att vi inte har startat ärendet tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".