Gävleborg

Ny regionkommun ska öka demokratin

"Tanken är att det ska bli ett direktvalt regionparlament"
1:27 min

Nu börjar arbetet med den nya regiononkommunen som ska bildas genom en sammanslagning av landstinget och Region Gävleborg. Om regeringen ger sitt godkännande ska organisationen sjösättas 2015.

– Det ska bli ett regionparlament som är förstärkt med de regionala frågorna, säger Eva Tjernström, socialdemokratiskt landstingsråd.

Syftet är att skapa en mer samlad kraft i frågor som rör regionens utveckling och samtidigt öka medborgarnas inflytande.

– I dag har landstinget en del av ansvaret för regionala frågor, sedan har vi Region Gävleborg som också har asnsvar för en del. Därför blir det ingen bra samordning när det gäller regional utveckling, säger Eva Tjernström oc´h fortsätter:

– Region Gävleborg är i dag inget direktvalt parlament utan en medlemsorganisation för landstinget och länets tio kommuner.

Utöver landstingets kärnområden hälso- och sjukvård och kollektivtrafik ska den nya regionkommunen ägna sig åt regional utveckling, kultur och infrastrukturfrågor. Exempel på konkreta frågor är fördelningen av EU:s regionstöd och påverkansarbete för att få dubbelspår på Ostkustbanan.

I valet 2014 är det meningen att gävleborgarna ska välja företrädare till det nya regionparlamentet.

– Vi måste tydliggöra hur en ny organisation ska se ut, få fram politiker som vill jobba i en sådan organisation och också bedriva en valrörelse med den nya inriktingen. Så man kan tycka att det ligger långt fram i tiden men för oss är det bråttom, säger Eva Tjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".