Landstinget höll idag presskonferens kring händelsen när en 16-åring hoppade från ett fönster. Foto: Elin Häggberg / Sveriges Radio.
Gävle

Ambulanssköterskor stängs av

"Helt oacceptabelt agerande"
1:44 min

Två ambulanssjuksköterskor stängs nu av från tjänst inom Landstinget Gävleborg. Det blir konsekvenserna efter den interna utredning som gjorts efter att en 16-åring hoppat från ett fönster i Gävle för två månader sen.

Pojken hade fått avslag på sin asylansökan när han hoppade från sex meters höjd. Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulansen i Gävleborg, bekräftar att en av ambulanssjuksköterskorna även uttryckt sig rasistiskt.

-- Dels har vi i fredags fått en avvikelserapport från polisen som styrker den bilden, dessutom är det också styrkt i utredningen så här långt, säger han.

Det är en sammanbiten landstingsledning som kallar till presskonferens om händelsen då en 16-årig pojke på ett boende för ensamkommande flyktingar hoppade från ett fönster. "Det är bara en flykting, låt honom hoppa", ska ena ambulanssjuksköterskan ha sagt.

När pojken hoppat och fallit sex meter så landade han på en uppblåsbar räddningsmadrass. Han visade inga tecken på blödningar eller frakturer. Men ambulansen vägrade ta pojken till akuten, något som förvånade och upprörde polisen framgår det av polisens händelserapport.

Polisen tog pojken till akuten. Hur pojken mår idag vill inte Jörgen Tranevik uttala sig om men han säger att han bett pojken om ursäkt för hur han blev bemött av ambulansen och ursäkten har mottagits.

Landstinget startar nu en utredning. Sköterskan som uttryckte sig rasistiskt har stängts av, och även den ansvarige ambulanssjuksköterskan på plats, eftersom det även framkommit brister i journalföringen av händelsen. Landstingsdirektör Svante Lönnbark kan inte svara på om ambulanssjuksköterskan som uttryckt sig rasistiskt kan behålla jobbet:

– Det är naturligtvis så att vi på alla sätt måste säkerställa att det här uttalandet har fällts innan vi vidtar åtgärder, men det är som jag tidigare sagt ett helt oacceptabelt agerande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".