Stockholmsföretaget ProMa måste lösa finansieringen för köpet av Fjärran Höjderbadet, annars förloras rättigheterna i köpekontraktet. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
Gävle

Det blir ingen Fjärran Höjder-affär

Hör en längre intervju med kommunalråd Carina Blank
4:14 min

Det blir ingen affär mellan företaget ProMa och Gävle kommun om Fjärran Höjderbadet. Anledningen är att ProMa inte lyckats lösa finansieringen av köpet, trots att man fått en extra tidsfrist.

– Det besked de lämnar idag är att de inte är klara till den 31 mars, som vi sträckt ut tiden till, och då finns det inga förutsättningar att genomföra det här köpet, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

Förhandlingarna mellan Gävle kommun och ProMa har pågått i nästan två år. Affären gick ut på att ProMa skulle köpa badet för 89 miljoner och utveckla det vidare för ytterligare 160 miljoner.

Varför har det dragit ut så på tiden?

– Jag vet inte. Det har funnits arbetsgrupper som har jobbat igenom alla delar i det här köpet, vi vill ju göra det rätt och bra. Vi har kunnat komma överens om alla delar i det här, men slutligen har ProMa inte klarat av finansierinen, säger Carina Blank.

ProMa:s vd Rickard Hansson säger att man nästan fått ihop alla pengar, men att det tillslut saknades 20 miljioner kronor.

Varför har ni inte lyckats få ihop pengarna?

Det kan jag inte svara på. Vi har nog gjort allt man kan tänka sig för att kunna lösa det. Man kan säkert göra på många olika sätt, men vi har nog gjort allt vi kan, säger Rickard Hansson.

Hur känns det idag då?

– Jag tycker det är jättetråkigt att vi inte kom i mål eftersom vi tror på Fjärran Höjder, vi tror på personalen, vi tror på kommunen och vi tror på helheten däruppe i Gävle.

Fjärran Höjderbadet kommer nu att fortsätta drivas i kommunens regi, och det är i nuläget inte aktuellt att leta efter nya köpare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".