Idag kom domen i det uppmärksammade PMA-fallet. Foto: Scanpix
Söderhamn

Dom i PMA-fallet fastställd

Reporter Agneta Sundberg rapporterar om domen
1:19 min

Idag kom domen i det uppmärksammade PMA-målet i Söderhamn då en 30-årig man dog och en 20-årig kvinna var nära att dö efter att ha injicerat drogen. Den 23 åring som stått åtalad för att ha vållat 30-åringens död frias på den punkten men döms till sju månaders fängelse för misshandel, framkallande av fara för annan och narkotikabrott.

Vid årskskiftet ryckte polisen ut till 23-åringen två gånger under ett och samma dygn. Först hittades en 30-årig man död, några timmar därefter var en 20-årig kvinna nära döden.

När hon skulle föras till sjukhus med ambulans var de tvungna att få polishjälp. Kvinnan var helt okontaktbar, hade kraftiga käk- och tungrörelser och frågade hela tiden om hon var död och skrek att hon inte kunde se något.

På Bollnäs sjukhus sövdes hon ned och vårdades sen i respirator i 1,5 dygn på intensiven. När hon så småningom kunde höras av polisen berättade hon att det var den åtalade 23-åringen som dragit upp narkotikan och injicerat det i henne. Det visade sig vara PMA en narkotikaklassad hallucinogen drog.

Under perioden första januari 2012 till 20 januari 2013 har SKL analyserat 22 ärenden med PMA varav fyra i Gävleborg.

Åklagare Christer Sammens åtalade 23-åringen för att ha vållat 30 åringens död men Hudiksvalls tingsrätt ogillar den punkten. Visserligen finner tingsrätten det bevisat att 23-åringen varit den som gjort i ordning sprutorna, både till den 30-årige mannen och den 20-åriga kvinnan. Men tingsrätten menar att 23 åringen inte haft anledning att tro att dosen skulle vara dödlig och ogillar alltså den delen av åtalet.

Däremot döms han för vållande till fara för annan, misshandel och narkotikabrott till sju månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".