Daniel Kock och Per-Olov Andersson får inget stöd för att bekämpa myggen.
Österfärnebo

Myggmassaker uteblir

"Tappa upp mygglarver i tankbil"
3:50 min

Nya vapen i kampen mot myggen i Österfärnebo var tänkta att göra livet drägligare för invånarna. Men mark- och miljödomstolen sa nej till ansökan om pengar och det verkar som att blodsugarna får härja fritt i sommar.

Per-Olov Andersson och Daniel Kock ansökte om bygdemedel för att på egen hand kunna införskaffa myggfällor och skapa ett drägligt liv på sina respektive tomter. Men mark- och miljödomstolen avslog ansökan eftersom det inte fanns tillräckliga bevis för att den stora mängden mygg är en orsak av regleringen av vattennivån.

– De tycker att vi har bevisat för dåligt, men det är väldigt svårt att ta fram bra bevis. Men i 38 år har det varit så att när vattnet svämmat över har det blivit ofantligt mycket mygg. När det inte blir översvämningar klarar vi oss från myggen också, säger Per-Olov Andersson.

Avslaget kan innebära att han tappar tålamodet och flyttar, för några andra lösningar ser han inte.

– Som myndigheterna jobbar nu kommer de aldrig att lösa problematiken.

Daniel Kock vill inte gärna flytta.

– Det är inte så enkelt att bryta upp. Vissa år är det myggfritt också, och då kan man leva som vanligt folk och dricka kaffe ute på gården, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".