1 av 2
Här vid Öjebergets fot byggs Underberget - ett grott- och äventyrsbad som kan stå klart 2015. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Rikard Dahlström i det norska företaget Veidekke. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Järvsö

Grottbad på gång i Järvsö

Om järvsöborna och andra intresserade kan skrapa ihop 12,5 miljoner kronor före sista maj så blir det ett äventyrsbad i Järvsö. Det blir insprängt i Öjeberget nära skidbackar och cykelpark. Norska företaget Veidekke satsar lika mycket pengar.

Efter ett års förberedelse börjar i dag insamlingen för att allmänheten och företag ska skrapa ihop 12,5 miljoner. Jakob Silén är ordförande i Järvsö Grottbad AB:

– Jag tycker det känns som ganska goda möjligheter.

– Dels får man ju andelar i den här ekonomiska föreningen som kommer ge avkastning när badet börjar gå med vinsten.

– Dessutom kan man få föreviga sitt namn genom att få det inristat i berget,

Är det inte en risk att man aldrig får tillbaka sina pengar?

– Om finansieringen inte är löst inom fem år kommer det gå att få tillbaka alla pengar som man har satsat.

Skandinaviens andra äventyrsbad i ett berg - Underberget kan stå klart i Järvsö om mindre än två år.

Förutsättningen är att folk och företag i bygden snarast satsar 12,5 miljoner kronor - ett riskkapitalbolag går också med. Totalkostnad för badet räknas bli 250 miljoner kronor.  Och norska Veidekke bygger och satsar lika mycket som järvsöborna:

– Vi tycker att allt som går att placera i berg, under jord och som kan göras spännande tycker vi är roligt och det vill vi gärna vara med att bygga och utveckla, säger Rikard Dahlström på det Norska företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".