Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny rovdjursskadestatistik

Rovdjuren gör liten skada i Gävleborg

Publicerat torsdag 28 mars 2013 kl 05.40
Hemsk händelse säger Christer Stahre
1:48 min
1 av 2
Varg tog förra året 17 får och tre hundar i Gävleborg. Arkivfoto.
2 av 2
Christer Stahre i Åkrarna i Ockelbo. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Antalet tamdjur som angrips av rovdjur i Gävleborg minskade kraftigt förra året, jämfört med året dessförinnan. Det visar färska siffror från Viltskadecenter som på Naturvårdsverkets uppdrag räknar rovdjursangrepp i hela landet.

Antalet tamdjur som angrips av rovdjur minskade kraftigt förra året, jämfört med året dessförinnan. Det visar färska siffror från Viltskadecenter som räknar rovdjursangrepp på uppdrag av Naturvårdsverket. En av de som i höstas ändå drabbades av angrepp är lantbrukaren Christer Stahre, lammuppfödare nära Mo i Ockelbo:

- Det var förstås traumatiskt. Döda och lemlästade djur är ingen syn man väntar sig när man kommer ut till hagen på morgonen, säger han.

Enligt länsstyrelsens inspektör var det björn som hade härjat i hagen, men Christer Stahre är själv inte 100-procentigt säker.

- Det var varg eller björn. Sammanlagt förlorade jag 12 får, berättar han.

En ovanlig händelse

Christers Stahre hade rejäl otur. Totalt i hela Gävleborg skedde förra året åtta rovdjursangrepp på tamdjur. 19 får dödades av björn och 17 av varg. Det är enligt rovdjursskadestatistiken allt och till med Christer som drabbats tycker att året varit lugnt.

- Jag tycker inte att det har varit så många rovdjursangrepp på tamdjur. Det har varit ett lugnt år i Gävleborg, bortsett från att också en del hundar har tagits. Men det framgår ju inte av statisiken, konstaterar han.

Även hundar faller offer 

Christers Stahre har förstås rätt. Angreppen på hund registreras i en egen tabell som visar att Lodjur förra året tog två hundar och vargar tog tre. Det är en hund mindre än året dessförinnan. Men sammantaget har alltså Viltskadecentrum registrerat att bara 36 får dödades av rovdjur förra året, jämfört då med 118 får 2011.

Djurägarna har blivit försiktiga

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Sara Sundin har två tänkbara förklaringar till att rovdjursangreppen just nu kraftigt minskar.

- Dels kan det handla om ren slump, dels om en ökad medvetenhet om risken för rovdjursangrepp. Djurägare har blivit mer försiktiga, säger hon. 

Skåne mest drabbat

Men det är också så att rovdjursangrepp faktiskt är så sällsynta att ett enda tillfälle har stor inverkan på statistiken. Lammuppfödare  Christer Stahre är inte särskilt förvånad över Skåne och inte rovdjurslänet Gävleborg noterade svenskt rekord med 122 vargrivna får förra året.

- Nej, djurbesättningarna är så stora där nera att skadorna också blir mycket större om en varg släpps lös i hagen. Här i gävleborg har vi mycket glesare mellan djuren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".