Henrik Jakenberg, ordförande för stiftelsen Gästrik-konstk. Foto: Isak Engström/Sveriges Radio.
Kultur

Traditionella Påskrundan får nytt inslag

"20 debutanter i år"
1:42 min

För trettonde året i rad är det dags för påskrundan i gästrikland. En nyhet för i år är att det i Sandvikens konsthall kommer finnas en samlingsutställning där alla 73 konstnärer som ställer ut runt om i landskapet finns representerade.

Henrik Jakenberg, ordförande för stiftelsen Gästrik-konst, tycker att samlingsutställningen är en bra ingång till själva konstrundan.

– Det är ju lämpligt att man går runt på invigningen och så går man hit och tittar, och på så vis kan man ta reda på vad man vill se lite mer utav.

– Så det är en bra ingång till hela konstrundan, och den sträcker ju sig ända från Gysinge i söder till Åmot i norr och från Forsbacka i öster till Hofors i väster.

– Något som är intressant är att en stor del av konstnärerna är kvinnor och i år har vi tjugo debutanter, berättar Jakenberg.

En av debutanterna är Yoko Otsuka, hon är född 1985 och bor i Sandviken. Hennes konst är inspirerad från olika kulturer:

– Jag växte upp i Japan och flyttade sen till Kalifornien i Sandviken för att plugga på universitetet, så det är många kulturer som mixas, berättar hon.

En annan mer välkänd konstnär är Erik Hedin som gjort sig känd för att porträttera hundar på tv3. Men nu när han ställer ut i Sandviken är det andra motiv som gäller:

– Ja, det där är en dialog mellan två tuppar. Jag skissade liksom ur fantasin - tuppfäktning skulle man kanske kunna säga.

– Teckningar blir väldigt personliga, det går ju inte att dutta och måla över. Utan det är en väldigt direkt uttrycksform.

– Och vad jag vill, är väl att skala av och visa det enklaste. För teckningen är grunden till allting tycker jag.

– Det är som att öva skalor på pianot för en musiker - så är teckning för en konstnär tycker jag, fastställer Hedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".