Gävleborg

"Krävs att man är frisk för att kunna vara sjuk i dag"

"Allt bara rasade för mig"
1:31 min

Sjukskrivningarna i Sverige har ökat med 35 procent sedan 2010. Mest har de ökat bland kvinnor, och psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken.

Gun-Britt Dahl från Gävle är ovanligt hårt drabbad. För henne började det när hon blev skadad i en bilolycka. I dag orkar hon bara vara vaken 8 timmar om dygnet.

– Jag har varit sjukskriven för en del värk - ben, knä, axlar, rygg och sen efter det när jag skulle börja jobba fick jag en propp i foten och då blev jag sjuk ännu längre, berättar hon.

På grund av proppen i foten fick Gun-Britt för många sjukdagar och blev därmed utförsäkrad:

– Då fick jag säga upp mig från mitt jobb eftersom jag inte kunde stämpla på A-kassan annars.

– Och där började min psykiska ohälsa på grund av att allt bara rasade för mig. Och det enda fel jag gjort var att jag voltade med bilen, berättar hon med gråten högt upp i halsen.

Då kom nästa dråpslag:

– Mitt i allt det här fick jag besked att jag fått bröstcancer och min mamma gick bort. Och henne har jag inte hunnit sörja.

Rolf Karlsson, ordförande för organisationen Rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling, menar att Gun-Britt Dahls berättelse på många sätt är typisk.

– I mitt dagliga arbete träffar jag på människor som mår psykiskt dåligt, som blir utförsäkrade, som förlorar sitt jobb.

– Och om man ligger på gränsen redan och mår lite halvdåligt, och så förlorar man jobbet - då slår den till den här psykiska ohälsan.

Tycker du att de här personerna får tillräckligt med stöd?

– Det finns ju mycket stöd, men det kräver att man ska vara helt frisk för att vara sjuk i dag.

– Att söka sig igenom djungeln för att få rätt hjälp, det är inte lätt. Och definitvt inte om du mår dåligt från början, avslutar Rolf Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".