Sanna Lindqvist och Caroline Holzner har sökt sommarkurser på Högskolan i Gävle i sommar. Foto: Sofie Terje/Sveriges Radio.
Gävle

Fler vill läsa sommarkurser på Högskolan i Gävle

"Tjugo procent kommer inte komma in"
1:19 min

Allt fler studenter väljer att studera även under sommaren. I år har Högskolan i Gävle fått drygt 300 fler förstahandsandssökande till sina sommarkurser jämfört med förra året.

Det ökade söktrycket innebär att de studenter som sökt inte kan vara säkra på att få en plats på en kurs till sommaren. Erika Rosén är verksamhetsstrateg på Högskolan i Gävle:

– I år har vi fått så många förstahandssökande att vi inte kommer kunna anta alla. Utan vi kommer inte kunna anta ungefär 20 procent av de som sökt.

– Den populäraste sommarkursen i år är en som heter Vittnespsykologi, och till den kommer vi kunna anta ungefär en fjärdedel av de som sökt, säger hon.

Högskolan i Gävle kommer i sommar att erbjuda åtta sommarkurser, varav fem stycken hålls på distans. Många studenter ser sommarkurserna som ett sätt att komplettera sina studier, men också som ett sätt att få en sysselsättning under sommaren.

Mille Gabriel, Sanna Lindqvist och Caroline Holzner är alla studenter vid Högskolan i Gävle. De har sökt en kurs till sommaren som de hoppas att de kommer in på:

--  Jag har sökt sommarkurs för att komplettera min ekonomiutbildning, säger Mille Gabriel.

– Jag har valt att söka sommarkurs för att jag inte vill jobba, eller för att jag inte vet vart jag skulle jobba någonstans. Så jag sökte en sommarkurs så att jag vet att jag har någonting att göra i sommar istället för att jag bara flummar runt och inte gör någonting, berättar Sanna Lindqvist.

– Jag har sökt det som en slags säkerhet i fall att man inte får något jobb, för det är lättare att komma in på en sommarkurs än att få ett sommarjobb. Sen ser jag det som ett bra sätt att komplettera min utbildning, för när jag pluggar heltid har jag inte tid att läsa något annat samtidigt, så då tar jag det på sommaren istället, säger Caroline Holzner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".