Marie Centerwall. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Bollnäs

Politiker tar strid mot strandskyddet

"Vi kan inte möta efterfrågan"
1:30 min

Strandskyddet hotar landsbygdens utveckling. Det menar bollnäspolitiker som är irriterad på Länsstyrelsens nej till ett nytt strandnära bostadsområde i Vallsta. Nu blir det regeringen som får avgöra frågan.

– Vi har ju sett att många har visat intresse för att vilja bygga i sådana här områden för att ha naturskönt med vatten i sikte, och vi kan inte tillgodose den efterfrågan med det regelverk som är just nu, säger Marie Centerwall som är kommunalråd i Bollnäs.

Ändrad lagstiftning
Backaområdet i Vallsta som Bollnäs kommun vill ge klartecken till ligger 70 meter från Ljusnan.

Eftersom det här ligger i Ljusnans dalgång är det klassat som ett riksintresse och då får man inte bygga närmare än 200 meter från vattnet - något som regeringen fattade beslut om på 70-talet.

Men 2009 ändrades strandskyddslagstiftningen och det skulle bli lättare att få tillstånd att bygga närmare vattnet, något som länsstyrelsen i Gävleborg inte verkar följa tycker Marie Centerwall.

– Lagändringen skulle innebära lättnader från strandskyddet, men det har vi  inte sett, säger hon.

"Skulle betyda mycket"
I Vallsta har det bara byggts ett fåtal hus de senaste decennierna.

I dagsläget har ett 25-tal familjer anmält intresse för de tolv tomterna i Backaområdet. Något som skulle betyda mycket för Vallsta säger moderaten Ingvar Persson.

– Det ger också en signal om att till exempel Vallsta i det här fallet är någonting att satsa på för där bygger man och där rullar hjulen, säger Ingvar Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".