Vårdförbundets medlemmar får slita när det är brist på sommarvikarier, enligt förbundets länsordförande Ulrika Nilsson. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
Gävleborg

Vikariebrist inom vården

"Större behov inom vissa områden"
1:41 min

Landstinget Gävleborg har även i år svårt att hitta sommarvikarier. Trots att rekryteringen drog igång redan i höstas förra året saknas det fortfarande bland annat många sjuksköterskor till sommaren.

– Vi kan ju se att det fortfarande finns ett rekryteringsbehov. Framför allt inom vissa områden finns det ett större behov, säger landstinget Gävleborgs HR-direktör Karin Rystedt.

Det är framför allt barnmorskor och personal inom psykiatrin och primärvården som är svårt att hitta. Totalt ska bemanningsenheten, som jobbar med sommarvikarier inom landstinget Gävleborg, tillsätta omrking 140 vikarier och just nu finns det folk till ungefär hälften av dom tjänsterna.

– Våra medlemmer får slita. Det är ett stort bekymmer. Vi är för få, poängterar Ulrika Nilsson som är Vårdförbundets ordförande i Gävleborgslän.

15000 i bonus
För att lösa sommarens vikariebrist lockar landstinget Gävleborg med den så kallade sommarmoroten. Det är en bonus som de anställda som bara tar två veckors sommarsemestern kan få. I år har den höjts till 15 000 kronor vilket är 5 000 kronor mer än i fjol. Förra året var det 116 personer som fick sommarmoroten, men helst vill HR-direktören Karin Rystedt undvika den.

– Givitsvis är det inte det första vi ska ta till. Vi måste försöka hitta en bra planering så att vi kan få till det utan den, menar Karin Rystedt.

Patienterna kan vara lugna
Men trots att det finns ett problem med att hitta sommarvikarier är både Ulrika Nilsson från vårdförbundet och Karin Rystedt från landstinget överens om att patientsäkerheten inte kommer riskeras.

– Jag tror att det inte kommer påverka våra patienter speciellt mycket, säger Ulrika Nilsson.
– Vi kommer kunna erbjuda den vård som länets invånare behöver även den här sommaren, lovar Karin Rystedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".