Högskolan i Gävle. Foto: Emil Tomassen/Sveriges Radio
gävleborg

Studieskulderna ökar bland Gävleborgarna

"Man får mer pengar i plånboken"
1:30 min

Studieskulderna ökar bland invånarna i Gävleborgs län, och är nu uppe i 110.000 kronor i genomsnitt. Det är en ökning med 2.000 kronor på tre år, visar statistik från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

– Det är ju bättre att låna mindre om man inte behöver ta ut fullt studiemedel, säger Susanne Hallberg, återbetalningsexpert på CSN.

– Samtidigt är vi ju medvetna om att de flesta måste ta fullt lån för att kunna klara uppehälle, kurslitteratur och allting. Att studieskulderna ökat beror delvis på att man numera får låna mer pengar och det innebär ju att man får en högre skuld, säger hon.

Även sett till hela landet ökar studieskulderna liksom återkraven av studiemedel. Det kan handla om studenter som inte genomfört sina studier som planerat eller som tjänat mer än man får

Gävleborg har senaste åren legat hyfsat stabilt kring 14.500 kronor i medel per år och är enligt CSN:s statistik det län som har de lägsta återkraven.

Det är i storstadsområdena som studieskulderna är störst, och det förvånar inte Susanne Hallberg.

– Har man en hög studieskuld så har man ju sannolikt tagit en lång utbildning, och då kan det ju vara så att utbudet av sådana arbeten är större i storstäderna, säger Susanne Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".