1 av 3
Elbilsföraren Ronny Arnberg. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio
2 av 3
Elbilskontakt. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
3 av 3
Elbilsladdare. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
Gävleborg

Bara 20 elbilar i länet

"den är perfekt för mig"
1:13 min

Det är fortfarande få som använder elbil i Gävleborg. Av länets 140 000 personbilar är det bara 20 stycken som är elbilar och knappt 500 som är elhybridbilar.

Ronny Arnberg är en av få som har satsat på en elbil.

– Elbilen är perfekt i sådana här småkörningar i stan. Den är perfekt för mig som åker ungefär två mil från hemmet till jobbet, säger Ronny Arnberg.

Ja, elbilen är praktisk när man inte kör så långa sträckor. Men trots att många bilresor i Gävleborg är korta resor eller pendlingsresor så finns det bara 20 elbilar i länet.

– Jag håller mig nog till bensin. Annars skulle jag behöva köpa en ny bil, och så mycket pengar har man inte som pensionär, säger en person vi frågar.

– Om det blir billigare skulle jag kanske köpa en elbil, säger en annan.

Trots att Sverige har som mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 så har utsläppen från transporter faktiskt ökat de senaste åren. Så vägen till att vi alla ska köra bilar som varken går på bensin eller diesel verkar lång.

– Visst kommer det, men det känns som att det kommer att ta ett tag, för det finns så starka världsekonomiska krafter för det här med olja och fossilt bränsle, säger Ronny Arnberg.

Reporter

Kerstin Edquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".