En radio med monoljud på P4 Gävleborgs redaktion. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio.
Gävleborg

Simultantolkade nyheter i P4 Gävleborg

Så här kan det låta!
0:48 min

Som en del i P4:s mål att nå nya lyssnargrupper kommer vi på P4 Gävleborg från och med den första maj att sända simultantolkade nyheter i Gävleborgsnytt. Du som lyssnar måste därför ha stereoljud på din radio framöver och kommer då att höra svenska ur den vänstra högtalaren och ett annat språk ur den högra.

Du som har en radio med monoljud - alltså bara en högtalare - kommer kanske uppleva våra nyhetssändningar som något förvirrande från och med 1 maj. Då börjar vi nämligen sända simultantolkade nyheter för att nå en bredare publik.

Ur vänster högtalare kommer du som vanligt kunna höra nyheterna på svenska och ur den högra högtalaren kommer nyheterna att läsas upp av en av Sveriges Radios tolkar.

Vilket språk som kommer ljuda ur den högra högtalaren kommer variera med olika temaveckor och i exemplet ovan kan du höra nyheterna simultantolkade på svenska och somaliska.

På grund av de simultantolkade nyheterna har Sveriges Radio nu anlitat ett tiotal tolkar som kan mellan tre och fem språk vardera. Och från och med 1 maj kan ni alltså höra dem i P4 Gävleborgs nyhetssändningar.

Du som har en radio med stereo-ljud (två högtalare) och inte vill höra båda sändningarna samtidigt kan då enkelt ställa in det på din radio:

Om du bara vill höra nyheterna på svenska kan du stänga av den högra högtalaren eller panorera ljudet så det bara kommer ljud ur vänster högtalare.

Om du bara vill höra nyheterna på det simultantolkade språket stänger du istället av den vänstra högtalaren eller panorerar ljudet så det bara kommer ljud ur den högra högtalaren. 

Om du bara har en radio med monoljud så måste du därför köpa en ny radio med stereoljud, eller så kan du köpa en specialtillverkad radio som bara spelar ljudet som annars skulle komma ur höger högtalare.

Med hjälp av den kan man då placera den specialtillverkade högtalaren mittemot den vanliga. Och eftersom den specialtillverkade högtalaren spelar ljudet i motsatt fas, så tas då det ljudet bort.

Därmed kan du lyssna på nyheterna lästa på svenska eller på det simultantolkade språket var för sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".