Omkörningsfilen i södergående körriktning på E4:an stängs av mellan Tönnebro och Gävle från och med klockan två i dag - för att göra det säkrare för trafikanterna. Foto: Lars Schröder/Scanpix .
Gävleborg

Omkörningsfilen på E4:an stängdes för påsktrafikanter

”Avstängningen av E4:an fungerade bra”
0:40 min

Mellan klockan 14 och 19 på annandag påsk stängdes omkörningsfilerna på E4 mellan Tönnebro och Gävle. Det var polisen och Peab som stängde omkörningsfältet i södergående körriktning för att göra bilresandet säkrare under den tunga påsktrafiken.

– Det är för att folk kör om i hög hastighet och det är för att få ett sakta flyt på trafiken i stället för att det ska bli tvärstopp med olyckor och bärgningar som kan ta flera timmar, säger Conny Westlund, som på Trafikverkets uppdrag, arbetar med att informera trafikanterna på plats .

Men kan man inte öka irritationen hos folk om man stänger av omkörningsfältet?
– Det är klart att det kan bli irritation, men samtidigt om det blir tvärstopp på E4:an i exempelvis tre, fyra timmar så blir det väldiga irritationer då också.

Påsken är som bekant en stor trafikhelg och under skärtorsdagen blev det längre totalstopp på just den här sträckan.

För att slippa en upprepning tog Trafikverket och Peab i samarbete med polisen det unika beslutet.

– Jag har hållit på med det här sedan 2005 och vad jag vet så har vi inte gjort det någon gång i april i alla fall. Slår det här väl ut så vet man att man kan minska olyckor och köbildningar, och det är väl ett steg i rätt riktning, säger Conny Westlund.

Vid 18.45 arbetade Trafikverket med att plocka bort avspärrningarna, som verkar ha fått den effekt det var tänkt. Några olyckor på sträckan hade inte inträffat.

– Det verkar som om det fungerat väldigt bra. Trafiken har rullat på, visserligen inte lika fort som en vanlig vardag, men det har rullat. Och det har inte varit några kände olyckor på sträckan, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Vad har ni fått för reaktioner från bilisterna?
– Några har hört av sig och frågat vad vi håller på med. Men några har varit positiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".