Hudiksvalls sjukhus. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio

Akut läge på Hudiksvalls sjukhus

"Det var hög belastning på akuten"
1:32 min

Läget på akuten på Hudiksvalls sjukhus var under gårdagen mycket besvärligt. På grund av ett utbrott av vinterkräksjuka fanns inga vårdplatser till patienterna och en katastrofledningsgrupp kallades in.

- Det var hög belastning på akuten och det var många överbeläggningar och det var en situation med många patienter som hade calici (vinterkräksjuka) på medicinavdelningen, säger Per Wessén, chefläkare för division medicin och psykiatri i

Enligt Per Wessén fanns det under gårdagen 16 patienter på akuten som väntade på en vårdplats. Men eftersom medicinavdelningen drabbats av ett spritt utbrott av calicivirus - vinterkräksjuka - blev situationen extra besvärlig.

Fick kalla in katastrofledningsgrupp
Både på kirurgen och ortopeden var det näst intill fullbelagt. Ansvarig läkare fann då inget annat råd än att kalla in katastrofledningsgruppen berättar Per Wessén.

- Man var rädd för att situationen skulle bli kaotisk mot kvällen om man inte satte sig ned tillsammans och såg över hur situationen kunde lösas och hur vi på bästa sätt kunde samarbeta mellan sjukhusen i länet, säger han.

Katastrofledningsgruppen består av verksamhetschefer, enhetschefer och läkare. Att den kallas in är mycket ovanligt säger Per Wessén.

- Egentligen behövdes den inte men den fungerade utomordentligt bra och snabbt och löste problemet på en halvtimme, säger han.

Hur löste man det?

- Man bestämde att om inflödet av patienter är väldigt stort så kommer kirurg- och ortopedpatienter som är lämpliga att flyttas till i första hand Gävle sjukhus, så att man bereder plats för medicinpatienter på kirurg- och ortopedavdelning, säger Wessén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".