Dödligheten i hjärtinfarkt har minskat med 27 procent i Gävleborg. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
Gävleborgs län

Antalet döda i hjärtinfarkt minskar i Gävleborg

"Naturligtvis blir jag glad"
1:35 min

Antalet personer som dör i akut hjärtinfarkt i Gävleborg har minskat med 27 procent under den senaste tioårsperioden. Det visar en ny sammanställning från Hjärt-Lungfonden. Nya mediciner och behandlingar är orsaken.

– Naturligtvis blir jag glad och jag är oerhört tacksam att det går åt rätt håll, säger överläkare Gunnar Gustafsson, som har ett länsansvar för hjärtsjukvården inom landstinget.

Nya mediciner
Under 2002 dog 442 personer i Gävleborg av akut hjärtinfarkt. Därefter har antalet dödsfall stadigt sjunkit. År 2011 dog 321 personer i länet, vilket alltså innebär en minskning med 27 procent på tio år. Detta kan jämföras med riksgenomsnittet på 36 procent. En mängd nya mediciner och nya behandlingar som tillexempel akut ballongsprängning är ett par exempel på betydelsefulla metoder som har minskat dödligheten.

– När jag började som doktor lades man in mest för rytmövervakning när man fick hjärtinfarkt. Idag får man aktiv behandling, enligt Gunnar Gustafsson.

Vanligaste dödsorsaken
Varje år drabbas 30 500 svenskar av hjärtinfarkt, av dem dör 8 500 och trots att dödligheten minskat är hjärtinfarkt fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Enligt Gunnar Gustavsson kan behandlingen av hjärtinfarkter komma att förbättras något. Men det viktigaste nu är att förhindra att folk blir sjuka.

– Man kanske ska tänka på sin kost, sin fysiska aktivitet och rökning. Hur man lever i samhället. Det kan ju vara samhälliga insatser. Kanske inte förbud, men

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".