Ylva Johansson(S) är föredragande på Socialdemokraternas partikongress i april. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Söderhamn

(S)öderhamnsbo föreslår höjd arbetslöshetsersättning - men Ylva säger nej

S höjer inte grundbeloppet
1:37 min

Socialdemokraterna föreslår ingen höjning av ersättningen till de mest utsatta arbetslösa - de som får grundbeloppet på bara 223 kronor om dagen före skatt. Partiet föreslår istället höjda ersättningar till de arbetslösa som är med i en a-kassa, men det är en felprioritering, tycker socialdemokraten Marie Cedergren Rask i Söderhamn.

Marie Cedergren Rask kräver i sin motion till kongressen att grundbeloppet höjs "för att få en rimlig levnadsstandard".

– Den är ju alldeles för låg. Hur ska en ensamstående som har barn skäligen kunna överleva på den ersättningsnivån. Det går ju inte. Jag tycker att nivåerna ska höjas på allt ihop, säger Marie Cedergren Rask, Socialdemokrat i Söderhamns arbetarekommun.


Socialdemokraterna föreslår höjd ersättning till arbetslösa som är med i en a-kassa, som betalt a-kasseavgift och som dessutom arbetat tillräckligt för att uppfylla arbetsvillkoret. 

Men det finns inget förslag att höja grundbeloppet, säger Ylva Johansson som är föredragande på kongressen.

– Det är en alldeles för låg nivå för att leva på och vi önskar att vi skulle kunna höja den, men vi har prioriterat att höja ersättningarna i arbetslöshetsförsäkringen.

Till Socialdemokraternas kongress under avdelningen "Riktiga jobb med egen försörjning" står det "Partistyrelsen väljer att prioritera en bra arbetslöshetsförsäkring med rejält höjt tak, höjd ersättningsnivå och sänkta avgifter före höjt aktivitetsstöd."

Ylva Johansson, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott och i partistyrelsen menar att man inte kan göra allt på en gång.

– 223 kronor är väldigt lågt men vi har inte råd med alla reformer på en gång, säger Ylva Johansson.

Hur kom ni fram till den prioriteringen?

– Vi tycker att det är viktigt med försäkringsmässigheten och att den som har en arbetsinkomst försäkra också ska kunna ha en bra nivå när man söker ett nytt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".