Dåligt med vatten i kranarna på Norrlandet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Gävleborg

Många brunnar sinar

"Vi ska dricka kaffe och brunnen är totalt tom"
1:16 min

Sedan fyra dagar tillbaka har flera boende på Norrlandet i Gävle inget vatten i kranen. Det är det långvariga högtrycket i kombination med liten tillströmning av nytt grundvatten som är orsaken till de låga vattennivåerna på vissa håll i länet.

En av dem som drabbats av de låga vattennivåerna är Lars Ekström.

- Det var en granne som kom över och sa att: ”Du, vi ska ha gäster, vi ska dricka kaffe och brunnen är totalt tom. Kan vi få lite?” Visst, vi har vi, sa jag. Så han fick en dunk med sig över så att han i alla fall skulle kunna dricka kaffe. Dagen efter hade vi slut på vatten.

Hur gör ni för att klara er?

- Vi har en hink på toaletten och en dunk vid kran i köket med färskvatten. Sedan får man stå och tvätta sig lite vid tvättstället, säger Lars Ekström.

Grunda brunnar riskerar sina
Det är grunda grävda brunnar som riskerar att sina just nu. Och det beror på att det knappt har varit någon grundvattenbildning på hela vintern, säger Bo Tunholm på Sveriges geologiska undersökning.

- Nivåerna har sjunkit och sjunkit under hela den här perioden som varit fram tills nu. Det har varit för kallt och nederbörden har kommit i form av snö. Och det har heller inte varit några milda perioder där snön har hunnit smälta heller, säger han.

Det är svårt att sia om när vattennivån kommer att stiga igen, säger Bo Tunholm.

- Hur lång tid det här högtrycket ligger kvar återstår att se. Om inte annat får man hoppas på att snösmältningen kommer igång ordentligt framöver så att man får ett tillskott även därifrån, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".