1 av 2
Arkivfoto: Erik G Svensson / Scanpix
2 av 2
Arne Björk. Foto: Linnea Johansson / Sveriges Radio
landstinget

Flest överbeläggningar i Gävleborg

"Det är aldrig lugn och ro"
1:34 min

Sjukhusen i Gävleborg har flest överbeläggningar i Sverige. På länets sjukhus är det 6 överbeläggningar per 100 vårdplatser, enligt nya siffror från Sveriges Kommuner och landsting, SKL. Vilket alltså är mest i landet.

Vittnesmålen från sjukvården om de överfulla avdelningarna har ökat den senaste tiden och både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har lagt miljonviten på landstingen.

Men Sveriges kommuner och landsting har efter mycket vånda bedömt att man först nu kan publicera statistiken över hur det egentligen ser ut på sjukhusen.

Värst i Gävleborg
Siffrorna visar att Landstinget i Gävleborg toppar tabellerna med flest överbeläggningar, under januari-februari, följt av Västerbotten och Västmanland. Dalarna och Jönköping har det lägsta antalet.

Värst ser det alltså ut i Gävleborg där det är 6 överbeläggningar per 100 vårdplatser.

Ingrid fick ligga i en korridor
På sjukhuset i Hudiksvall ligger Ingrid Olofsson tillsammans med flera andra patienter i en trång korridor. Men hon försöker hålla humöret uppe:

– Jag kom in i går eftermiddag och jag hamnade här i går kväll. Det är klart att det är bättre att ligga på ett rum, men vad gör man när det inte finns plats?, säger hon.

När det inte finns tillräckligt med vårdplatser på en avdelning så ställs sängarna ut i korridoren eller in i små rum som egentligen är avsedda för annat.

På avdelningen där Ingrid Olofsson ligger står det fyra sängar i korridoren, och då är det en bra dag, säger personalen. Vanligtvis är det fler. En säng har också ställts in i samtalsrummet.

"Vi har inget val"
Patienterna som vårdas i korridoren får inget privatliv, berättar undersköterskan Anna-Lena Westman på Hudiksvalls sjukhus:

– Det är klart att det inte är roligt att ligga där. Behöver man kissa kan man få kissa i en flaska och vi har inga skynken i korridoren. Och det är inte trevligt för patienten när man ska tvätta och sköta om honom eller henne. Men vi har ju inget annat val när vi har så många patienter i korridoren, säger Anna-Lena Westman på Hudiksvalls sjukhus.

"Det är aldrig lugn och ro"
På Gävle sjukhus finns ett förbud från arbetsmiljöverket mot att ställa sängar i korridoren. I dagsläget så riskerar Gävle sjukhus att få böta upp till 2 miljoner 400 tusen på grund av att man inte fått bukt på överbeläggningarna.

Arne Björk har sovit en natt i korridoren på Gävle sjukhus. Det kändes inte så bra, säger han:

– Personalen måste ju springa fram och tillbaka hela tiden och det är aldrig lugn och ro att ligga i en korridor. Det är inte trevligt att ligga i en korridor, det är det ju inte, säger han.

Landstingsrådet: "Ingen idealisk situation"
Det Socialdemokratiska landstingsrådet Tommy Berger säger så här om de stora problemen med överbeläggningar på sjukhusen:

– Det är ju självklart att det inte är någon idealisk situation. Vi vill ju att man ska få vårdas i ett rum istället, säger han.

Men vad måste ni först och främst göra för att färre ska behöva ligga i korridorer där det springer mycket personal och där man inte får det privatliv som man vill ha när man ligger och är sjuk och är utsatt?

– För det första..hur samarbetet med kommunerna fungerar - att patienter kommer hem. Att vi arbetar förebyggande så att en del patienter aldrig behöver åka in till sjukhuset och sedan att vi har en koll på om mönstret förändras, vilka vårdenheter som det är högst belastning på och om man behöver förändra både antalet vårdplatser men också fördelningen av vårdplatserna, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Tommy Berger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".