1 av 2
IKEA i Valbo blir kvar där det är. Foto: Joakim Oldéen / Sveriges Radio
2 av 2
Här - på andra sidan E16 - skulle nya IKEA ha legat. Foto: Joakim Oldéen / Sveriges Radio
gävle

Inget nytt IKEA i Valbo

"Vi hade ju räknat med ett nytt IKEA"
1:28 min

Ikea ger upp planerna på ett nytt varuhus i Valbo utanför Gävle. Tanken var att varuhuset skulle ersätta det som redan finns i Valbo och som är Sveriges minsta.

Sara Paulsson på företagets informationsavdelning säger till P4 Gävleborg att man efter en samlad bedömning kommit fram till att man istället kommer att satsa på det befintliga varuhuset.

– Vi har tittat på två alternativ, det ena är att bygga ett helt nytt varuhus och det andra är att utveckla det varuhus som vi har i dag, och nu har vi bestämt oss för att satsa på det varuhus som vi har i dag, säger hon. 

Det är ju även andra företag som har velat etablera sig i anslutning till ert planerade nybygge - hur tror du de kommer att reagera på ert beslut?

– Vi vill ju inte göra någon besviken. Jag hoppas ändå att man tar emot det här beslutet och vi har försökt att lägga in alla faktorer när vi har tagit det här beslutet, säger Sara Paulsson på IKEA:s informationsavdelning.

"Vi hade ju räknat med det"
Mattias Jonsson är butikschef i en av de butiker som ligger på södra sidan om E16, där det nu alltså inte blir någon ny IKEA:

– Det är ju lite tråkigt. Vi hade ju räknat med det och det är ju en butik som drar väldigt mycket folk. Men vi ser alla möjligheter att utveckla området ändå och IKEA ligger ju väldigt nära ändå ska vi komma ihåg.

Jens Volden, stormarknadschef här intill IKEA, vad tänker du när du hör det här?

– Jag tror att det är hugget som stucket. Positivt hade ju varit om de hade flyttat till andra sidan och vi hade fått ett större IKEA för då hade det säkert dragit folk från ett större upptagningsområde, men nu blir de kvar här och då kommer de att dra folk till själva köpcentrat också, säger han.

"Det är lite trångt"
Utanför varuhuset stod Sane Suominen, hon tycker det är lite för trångt i det nuvarande Ikea:

– Jag tycker det är lite tråkigt. Jag hade nog sett fram mot att det stora IKEA skulle öppna - att utbudet hade blivit lite större.  

Tycker du att det är lite för litet nu?

– Ja, det kan jag tycka. Man går nästan inpå varandra när man går i gångarna.

"Inte bra, men ändå positivt"
Per Johansson är socialdemokratiskt kommunalråd i Gävle och han ser två sidor av att man inte bygger nytt på andra sidan E16.

– Det känns ju naturligtvis inte så bra att de inte har valt den vägen, men däremot är det ju positivt att ändå ger tydliga signaler om att de vill utveckla det befintliga varuhuset som finns. IKEA är ju en magnet för samtlig handel som finns runt omkring - så är det ju - och det ser man på många håll i vårt land och ett utvecklat varuhus hade ju kunnat utveckla Valbo Köpstad ytterligare. Det fanns ju en stor politisk majoritet bakom att utveckla den här biten gå vidare med detaljplaner, säger kommunalrådet Per Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".