1 av 2
Landstinget Gävleborg fyller 150 år. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
2 av 2
Monica Samuelsson, Landstinget Gävleborgs kommunikationsdirektör: Foto Magnus Hansson/Sverigesradio
Gävleborg

Landstinget Gävleborg fyller 150 år

Landstinget firar 150 år
1:36 min

I år firar Landstiget Gävleborg 150 års jubileum. I samband med det kommer länsborna bland annat kunna ta del av landstingets historia på olika sätt och det blir även en del festligheter. Monica Samuelsson som är landstingets kommunikationsdirektör ser fram emot firandet.

– Det är så spännande det här tycker jag. Jag tycer det är fantastiskt roligt att vi får tillfälle att göra ett avstamp och titta tillbaka. Jag tycker alltid det är spännande att titta tillbaka på vad vi har gjort hittills och göra någotslags bokslut, säger Monica Samuelsson.

Reform i hela landet
Det var den 21 september 1863 som förtroendevalda från Gästrikland och Hälsingland samlades i Rådhuset i Gävle för att bilda Gävleborgs läns landsting. Landstingsreformen som då genomfördes i hela landet hade kommit till för att landskapen skulle få större möjlighet att besluta i regionala frågor.

– Då handlade det inte så mycket om hälso- och sjukvård utan det handlade mer om att man skulle ta tillvara förutsättningar för befolkningen att utvinna sitt levebröd. Tillexempel myrdikning var en av de stora frågorna landstinget hade då, förklarar landstingets kommunikationsdirektör Monica Samuelsson.

Dagbok på nätet
Under 150 årsfirandet kommer det bland annat annordas en jubileumsfest för speciellt inbjudna. Det kommer ske på själva födelsedagen den 21 september. För länsborna kommer en slags historisk utställning visas upp runt om i alla kommuner i Gävleborg. Även på nätet kommer man kunna se hur landstinget utvecklats.

– Vi kommer ha en digital dagbok på våran hemsida där man kan följa vad vi har gjort och vad verksamheten gör idag, berättar Monica Samuelsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".