Järvsöbacken och de andra skidbackarna i länet går mot en rekordsäsong. Foto: Elin Häggberg
Gävleborg

Rekordsäsong för länets skidbackar

"Fantastiskt mycket snö"
1:33 min

Årets skidsäsong ser ut att bli en rekordsäsong för skidbackarna i länet. Mycket snö i kombination med rätt temperaturer och fint väder har skapat ett riktigt guldläge.

Den här veckan är slutspurten för dom flesta skidbackarna, men redan nu  ser det ut att gå mot ett toppresultat, säger Peter Augustsson, VD för Järvsöbacken.

– Med största sannolikhet blir det här den bästa säsongen någonsin. Vi har haft fantastiskt mycket snö. Redan i december fick vi en meter natursnö. Sen var det en kallperiod när vi kunde göra mycket konstsnö.

– Vi har haft bra skidåkarväder över jul och nyår och även över påsken. Alla har kunnat åka skidor när de har varit lediga, fortsätter Peter Augustsson.

Trots att det är milt i luften och solen skiner syns inga kala fläckar eller vattenpölar vid foten av Järvsöbacken, vilket annars kan vara vanligt såhär sista veckan på säsongen.

Årets långa och kalla vinter i kombination med mycket högtryck har bidragit till ett stabilt snölager och många skidåkare i länets backar.

Anders Kjellström, VD för Kungsbergets skidbackar, säger till P4 Gävleborg att även dom gjort en riktig topp-säsong.

Och likadant låter det i Hassela. Lars Forsberg är platschef på Hassela Ski resort:

– Vi har ökat alla månader jämfört med tidigare år. Det är nog den bästa säsongen i Hassela under 2000-talet, säger han.

Ann Lilkaer, som är på semester i Järvsöbacken, är mycket nöjd med backarna:

– Det är skönt, extra härligt när solen skiner, säger hon.

En annan skidåkare, Tze-Long Sim, tycker att dagen är perfekt för skidåkning:

– Det är suveränt. Väldigt vackert väder, det blåser inte alls. Det är bara super, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".