Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio
hudiksvall

Hårt pressad personal på Hudiksvalls sjukhus

Carina Wåhlander: "Personalen mår fruktansvärt dåligt"
1:26 min

Det är inte bara patienterna som får ta konsekvenserna av sjukhusens överbeläggningar. På hjärtavdelningen på Hudiksvalls sjukhus jobbar personalen under hård press, och det beror inte bara på vinterkräksjukan.

Personalen mår fruktansvärt dåligt och kommer hela tiden till oss och säger "vad ska vi göra? Vi orkar inte", säger sjuksköterskan Carina Wåhlander.

Hon berättar att många av hennes kollegor funderar på att säga upp sig och letar efter andra jobb.

På hjärtavdelningen på Hudiksvalls sjukhus står det flera sängar i den trånga korridoren. De senaste månaderna har man haft mellan 2 och 6 överbeläggningar dagligen på avdelningen.

Ett beslut fattades i höstas om att patienter på sjukhuset ska vårdas på rätt avdelning och inte får flyttas mellan olika kliniker. Helt rätt anser Carina Wåhlander, men det behövs fler vårdplatser och mer resurser.

Situationen är ohållbar för personalen som inte alltid kan använda rätt hygienrutiner och arbetsställningar när de ger korridor-patienterna vård.

Och alla patienter får lida av att personalen är stressad och bara hinner med det nödvändigaste. Anna-Lena Westman är undersköterska på avdelningen:

– Svårt sjuka, döende patienter som kanske behöver att man sitter och håller handen. Man hinner inte med de patienterna, säger Anna-Lena Westman.

Anna-Lena Westman och Carina Wåhlander har nu lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket för att göra något åt situationen.

– Jag hoppas att man öppnar upp fler vårdplatser så att vi slipper ha så många patienter i korridoren, och anställer fler personal, säger Anna-Lena Westman.

Roger O Nilsson, divisionschef för division Medicin och Psykiatri på Landstinget Gävleborg, tycker att situationen är oacceptabel.

En lösning på sjuksköterskornas pressade situation är på gång. Men om det är fler vårdplatser och mer personal som behövs går inte att säga i nuläget, menar han. Och han tycker inte att han hade kunnat agera tidigare:

– Jag ser inte att vi kunnat göra något annorlunda i det här läget. Däremot måste vi kanske agera snabbare i vissa delar i våra beslut och hur vi går vidare i processerna, säger Roger O Nilsson.

När kommer personalen få se en lösning träda i kraft?

Inom ett par veckor ska vi kunna se en skillnad i det här, är min förhoppning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".