Bano Gharib (th), Gladdys Vsanase och Kaschin Ismail uppskattar alla högre kvalitetskrav på maten. Foto: Elin Häggberg/ Sveriges Radio
Gävle

Kommunen satsar på ekologisk mat

Det känns bättre tycker Mikael Hallqvist
1:34 min

Gävle kommun ställer nu nya högre krav i den kommande upphandlingen av mat- och städtjänster i kommunen. Andelen ekologisk mat ska öka, djurhållningen ska bli bättre och transporterna smartare.

– De nya kraven leder inte med absolut säkerhet till att maten kommer att smaka bättre, men de ska leda till bättre kvalité på maten.

Det säger Mikael Hallqvist, inköpsstrateg på Gävle kommun och menar att de högre kvalitetskraven i sin tur kommer att "kännas" bättre för alla inblandade.

En stor upphandling

Upphandlingen av mat- och städtjänster i Gävle kommun ska vara klar före årsskiftet och omfattar bland annat 3,3 miljoner måltider per år.

Inför upphandlingen vill kommunstyrelsen höja kraven i avtalet. Senast 2015 ska exempelvis 30 procent av all inhandlad mat vara ekologiskt producerad. Maten som serveras ska inte heller få innehålla hormoner eller antibiotika. Det ska vara färre tillsatser och maten får inte innehålla transfetter eller syntetiska färgämnen.

Det som smakar får kosta

Om de nya kraven kommer tillföra högre kostnader återstår att se, men kommunen är beredd att betala. Det säger Roger Persson, miljöpartistiskt kommunalråd i Gävle:

- Ja, annars hade vi inte ställt de här nya högre kraven. Men eftersom hela samhället förefaller ställa om i samma riktning, behöver det inte bli så mycket dyrare när också vi successivt inför mer ekologiskt producerad mat, säger han.

Uppskattat initiativ

Bano Gharib går i trean på naturprogrammet på Vasaskolan i Gävle. Hon tycker högre krav på maten är bra, även om det nu ändå kanske inte kommer märkas så väldigt mycket:

- Det kommer att bli bättre! Ingen kommer att klaga på det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".